Warniki
Warniki
Do czego służy warnik gastronomiczny?
Warnik pozwala na szybkie i wygodne zagotowanie wody (lub np. grzanego wina - jak kto woli!), oraz na podtrzymywaniu osiągniętej temperatury przez dłuższy czas. To dzięki niemu możemy przygotować herbatę lub kawę bez konieczności oczekiwania, aż czajnik spełni swą powinność. Zazwyczaj wykonany ze stali nierdzewnej warnik elektryczny to wygodne urządzenie, pozwalające nam bez obaw zająć się ważniejszymi sprawami w kuchni. W większości przypadków warniki posiadają kran umożliwiający nam w bezpieczny sposób nalać wodę do filiżanki. Przed zakupem warto spojrzeć na cechy warnika, który nas interesuje - i odpowiednio do naszych zapotrzebowań wybrać najlepsze urządzenie.
Parametry, na które warto zwrócić uwagę
Przy wyborze warnika warto zwrócić uwagę na kluczowe parametry, uwzględniając nasze zapotrzebowanie. Jedne z najważniejszych aspektów, którym warto się przyjrzeć to między innymi: pojemność, moc elektryczna, zakres temperatur, czas podgrzewania wody. Opcjonalnie możemy również zwrócić uwagę na ilość ścianek warnika (zazwyczaj pojedyncza, w lepszych modelach podwójna), oraz obecność tacki ociekowej lub jej brak (zazwyczaj sprzedawane osobno). Niektóre modele posiadają wskaźnik poziomu wody, dzięki któremu możemy na szybko sprawdzić czy nie nadszedł moment na uzupełnienie płynów w naszym warniku.
Warnik a warnik gastronomiczny - różnice
Warnik półprofesjonalny łatwo pomylić z profesjonalnym, gastronomicznym warnikiem, który to parametrami znacząco odbiega od specjalistycznych sprzętów przystosowanych do gastronomicznych potrzeb. Pierwszą znaczącą różnicą będzie czas przygotowania wody, gdzie w warnikach gastronomicznych to około 20-60min, a już w "normalnych" warnikach to 60-90min (w zależności od pojemności warnika). Warniki gastronomiczne to nawet 30 litrów pojemności, gdzie półprofesjonalne dochodzą do max 6 litrów. Gdy mowa o podwójnych ściankach warnika, znaleźć je możemy jedynie w profesjonalnych warnikach przystosowanych do gastronomii. Odnośnie temperatury, domowe warniki podgrzewają wodę do max 90 stopni, gdzie te gastronomiczne - aż do 110!
Warnik a zaparzacz
Warnik i zaparzacz to dwa różne urządzenia służące do przygotowywania naparu, ale różnią się one funkcją i sposobem działania.
Warnik jest urządzeniem elektrycznym służącym do szybkiego podgrzewania wody. Zwykle ma pojemność od 0,5 do 2 litrów i składa się z korpusu, rączki, pokrywki i elementu grzejnego umieszczonego wewnątrz. Warniki są wyposażone w automatyczne wyłączniki, które zatrzymują podgrzewanie wody, gdy osiągnie ona temperaturę wrzenia.
Zaparzacz natomiast jest naczyniem służącym do przygotowania naparu. Zwykle ma pojemność od 0,5 do 2 litrów i składa się z korpusu, rączki i pokrywki. Zaparzacze są przeznaczone do parzenia herbaty, kawy i innych napojów z zalewowym sposobem przygotowania. W przeciwieństwie do warnika, zaparzacz nie ma elementu grzejnego, więc woda musi być podgrzewana w innym naczyniu.
Podsumowując, główną różnicą pomiędzy warnikiem a zaparzaczem jest to, że warnik służy do podgrzewania wody, a zaparzacz do przygotowywania naparu. Ponadto, warnik zwykle jest wyposażony w element grzejny i automatyczny wyłącznik, podczas gdy zaparzacz nie ma tych funkcji.
Oferta AMG Gastro
Jak widzimy urządzenie gastronomiczne, takie jak warnik okazuje się być niezbędne! W AMG Gastro oferowane warniki wykonane z najlepszej jakości stali nierdzewnej, niemalże idealnie wpasowują się w standardy branży gastronomicznej. Najwyższa jakość warników zapewnia niezawodną obsługę klientów na najwyższym poziomie. W AMG Gastro znajdziesz różne rodzaje warników, zapraszamy do zapoznania się z ofertą a w razie jakichkolwiek pytań - do kontaktu :)