Zmywarki gastronomiczne
Zmywarki gastronomiczne
Gastronomiczne zmywarki
Mycie naczyń to nieodłączny element prowadzenia większej czy mniejszej gastronomii. Tylko w bardzo małych lokalach, wystarczającym być może, zatrudnienie kogoś na tak zwany zmywak, by mieć problem z głowy. Niestety przy większej ilości gości rozwiązania tego typu nie będą efektywne. Z pomocą przychodzą nam rozwiązania technologiczne 21 wieku takie jak choćby zmywarka! Efektywne mycie naczyń jest pożądane przez wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych. Dobre zmywarki to te z niedużym zużyciem wody, ważnym aspektem jest również klasa efektywności energetycznej.
Zmywarki a przepisy HACCP
Gdy mowa o zmywarkach używanych w gastronomii, przy zakupie musimy stosować się do przepisów HACCP. Jednym z nich jest konieczność posiadania funkcji wyparzarki w naszej zmywarce. Drugim z kryteriów jest temperatura minimalna, która w domowych sprzętach wynosi od 40 do 70 stopni, zaś w gastronomicznych musi wynosić minimum 80-90 stopni! Zapewnia to najwyższy poziom higieny oraz bezpieczeństwa dla naszych klientów, usuwając wszystkie zanieczyszczenia.
Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki?
Przed zakupem zmywarki warto zastanowić się nad paroma kwestiami takimi jak zużycie energii, średnie zużycie wody, poziom hałasu czy klasa energetyczna naszego przyszłego sprzętu. Warto zauważyć, iż od 2021 roku klasa efektywności zmieniła swoją skalę (stara: od A+++ do D, nowa: od A do G). To właśnie klasa energetyczna zmywarki daje nam możliwość na oszacowanie przyszłych kosztów eksploatacyjnych związanych z płatnościami za zużywany prąd. Mniejsze zużycie wody również przełoży się na oszczędności związane z mniejszymi rachunkami. Kolejną ważną kwestią jest również pojemność. Zmywarka mała na pewno będzie kosztowała mniej, lecz musimy się wpierw upewnić czy na pewno będzie wystarczająca dla naszych potrzeb. Warto też przed zakupem poznać czas trwania cyklu zmywarki, by nie okazało się, iż będziemy później nieusatysfakcjonowani zbyt długim oczekiwaniem na czyste naczynia.
Zmywarka domowa a gastronomiczna
Zmywarka zmywarce nie równa! Warto więc przed zakupem upewnić się, iż sprzedający wie dokładnie jakiej zmywarki poszukujemy - domowej czy też gastronomicznej. Okazuje się, iż mogą się od siebie diametralnie różnic! Podstawowa różnica to wydajność urządzenia. Zmywarki domowe zazwyczaj używane są raz na parę dni, gdy te w gastronomii nawet do parunastu razy na dobę! Dlatego też zmywarka gastronomiczna musi być gotowa na ciągłą eksploatację, dzięki czemu nie musimy obawiać się, że dla naszych nowych gości zabraknie zastawy. Następną znaczącą różnicą jest czas zmywania. W domowych warunkach nasz sprzęt wyczyści za nas naczynia w granicach od 30 minut do nawet 4 godzin w trybie eko. Zaś gastronomiczne zmywarki potrafią to zrobić zaledwie w parę minut! Jedną z różnic jest również kwestia wizualna - domowe zmywarki zazwyczaj dopasowujemy do wystroju kuchni, często zabudowując je w meble, dzięki czemu stają się niewidoczne. Zaś zmywarki używane w gastronomii wykonane są w całości ze stali nierdzewnej, ze względu na łatwe utrzymanie higieny.
Typy zmywarek gastronomicznych
Przy wyborze zmywarki warto zastanowić się nad konkretnym typem sprzętu, który najlepiej sprawdzi się w naszych warunkach. Do wyboru mamy na przykład takie zmywarki jak:
zmywarki do naczyń
zmywarki do szkła
zmywarki kapturowe
zmywarki do tac i garnków
zmywarki do koszy piekarniczych
Jak widać spektrum wyboru jest szerokie, dlatego warto dwa razy zastanowić się przed zakupem, dzięki czemu skutecznie wpływamy na optymalizację przyszłych działań.
Oferta AMG Gastro
Oferujemy zarówno zmywarki małe jak i duże. Nasze nowoczesne zmywarki zapewne sprostają wymaganiom każdej gastronomii! W naszej ofercie oferujemy zmywarki najlepszych firm. Zakup zmywarki wolnostojącej nigdy nie był prostszy! W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu :)