Pakowarki próżniowe

Sortuj wg:

Jest 11 produktów.

Pokazano 1-11 z 11 pozycji

Aktywne filtry

 PAKOWARKA PROZNIOWA-KOMOROWA 350MM
  • gorąca cena
PAKOWARKA PRÓŻNIOWA-KOMOROWA 350MM. Komorowa pakowarka próżniowa marki YATO o szerokości zgrzewania 350mm.
BRUTTO:
5 276,70 zł
NETTO:
4 290,00 zł
 PAKOWARKA PROZNIOWA KOMOROWA 260MM
  • gorąca cena
  • Obecnie brak na stanie
PAKOWARKA PRÓŻNIOWA KOMOROWA 260MM. Komorowa pakowarka próżniowa marki YATO o szerokości zgrzewania 260mm.
BRUTTO:
3 923,70 zł
NETTO:
3 190,00 zł

Pakowarki próżniowe

Pakowarki próżniowe w gastronomii

Możliwość pakowania próżniowego to proste i niedrogie rozwiązanie problemu marnowania żywności. Pakowanie próżniowe pozwala na ograniczenie strat związanych z przeterminowaną żywnością do minimum. Pakowarki próżniowe przeznaczone są zarówno do dużych gastronomii jak i małych lokali gastronomicznych czy gospodarstw domowych. Pakowarka próżniowa nadaje produktom dłuższy okres przechowywania, może podwoić lub nawet potroić okres przechowywania! Podczas próżniowego pakowania żywności możemy użyć pakowarki listwowej lub komorowej, zależnie od potrzeb. Obsługa pakowarki próżniowej jest niezwykle prosta, dzięki czemu procesu pakowania nie powinien nikomu stworzyć większych problemów.

Jak działa pakowarka próżniowa?

Mechanizm działania pakowarki do żywności jest niezwykle prosty. Znacząco przedłuża ona okres świeżości produktu dzięki zatrzymaniu utleniania oraz eliminując rozwój bakterii tlenowych. Podczas procesu pakowania urządzenie odsysa powietrze z wcześniej umieszczonego w nim worka, po czym zgrzewa opakowanie, hermetycznie je zamykając.

Wybór pakowarki próżniowej - listwowa czy komorowa?

Na dzień dzisiejszy na rynku dostępne są dwa rodzaje pakowarek : listwowe pakowarki próżniowe oraz pakowarki próżniowe komorowe.
Pakowarka komorowa - zazwyczaj wykorzystywana w większych gastronomiach, lub obiektach przemysłowych. Pakowarki komorowe cechują się dużą wydajnością. Wyposażona jest w pompę próżniową oraz komorę, w której to umieszczamy worek z żywnością.
Pakowarka listwowa - do nieczęstego pakowania próżniowego żywności zazwyczaj wybieramy pakowarkę listwową. Wykorzystywana w mniejszych gastronomiach lub gospodarstwach domowych. Bardziej popularna od pakowaczki komorowej przez wzgląd na gabaryty i cenę. Zasada działania polega na wsunięciu krawędzi worka do listwy zgrzewającej. Podczas cyklu pakowania pakowarka odsysa powietrze, po czym hermetycznie zamyka worek dzięki listwie zgrzewającej.

Zalety i wady pakowarki próżniowej

Niewątpliwie do zalet posiadania pakowaczki próżniowej w swojej gastronomii zalicza się wielokrotne przedłużenie świeżości naszych produktów, co za tym idzie - może to przynieść nam duże oszczędności. Co ważne - pakowanie nie ma wpływa na smak, aromat, wagę czy konsystencję naszych produktów. Podczas pakowania produktów spożywczych zachowują one swoje wartości odżywcze. Zgrzewarka próżniowa to dobry pomysł na pakowanie zarówno produktów surowych jak i gotowych dań. Pakowanie żywności sprawdza się zarówno w zakresie przechowywania żywności jak i w jej transporcie, gdyż to właśnie wtedy najczęściej produkty są narażone na popsucie się poprzez namnażaniu się bakterii i grzybów. Do procesu pakowania nie musimy posiadać specjalistycznej wiedzy. Do minusów zaliczyć możemy koszty eksploatacji, wynikające z konieczności cyklicznego zakupu worków do pakowarki.

Wybór worków do pakowarki próżniowej

Do pakowania próżniowego produktów, nie obejdzie się bez zakupu przeznaczonych do tego worków. Pakowarka próżniowa dzięki nim staję się użyteczna. Opakowanie próżniowe może różnić się w wielu aspektach. Do pakowania artykułów spożywczych najczęściej używa się takich worków jak:
worki moletowane (specjalna struktura sprzyjająca do powstawania próżni wewnątrz worka)
worki gładkie (PA/PE) (do pakowania serów, ryb, mięsa, warzyw)
worki termokurczliwe (zazwyczaj używane przy pakowaniu mięsa)
worki do gotowania sous-vide (można w nich gotować w temperaturze do 120 stopni)
worki do płynów

Odpowiednia konserwacja pakowarki próżniowej

W przypadku pakowania próżniowego, by chcemy by nasz sprzęt służył nam możliwie jak najdłużej, ważna jest jego eksploatacja. Podczas pakowania próżniowego produktów spożywczych należy po każdym cyklu należycie oczyścić pakowarkę. Wydajne pakowarki próżniowe to te z wymienionym olejem minimum raz na dwa lata. Do poprawnego pakowania próżniowego należy również dobrać odpowiednie worki.

Oferta AMG Gastro

Sklep internetowy AMG Gastro w swojej ofercie posiada wiele gastronomicznych pakowarek próżniowych. Możesz znaleźć u nas profesjonalne pakowarki próżniowe renomowanych marek. Proponujemy pakowarki próżniowe w przystępnych cenach, gwarantując satysfakcję wyboru. Przed zakupem pakowarki próżniowej zachęcamy do wcześniejszego kontaktu, w razie jakichkolwiek pytań lub niejasności.

Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło