Frytownice
Frytownice
Profesjonalne frytownice gastronomiczne
Frytownica jest niezbędnym wyposażeniem każdej restauracji, doskonale nadaje się do smażenia potraw smażonych, sajgonek, krewetek i innych smażonych produktów. Frytownice występują w wielu różnych typach, dzięki czemu mogą być używane w dużych i małych zakładach. Wśród typów frytownic elektrycznych i gazowych wymieniamy: jedno i dwukomorowe. Wykonane ze stali nierdzewnej, wyposażone w regulację temperatury, funkcję timera, system zimnej strefy i zabezpieczenie przed przegrzaniem. Nasze frytownice świetnie sprawdzą się w bufetach, bistro, barach, weselach, cateringu i restauracjach. Gdy mowa o wyposażeniu lokalu gastronomicznego, odpowiednie urządzenia takie jak frytkownice gastronomiczne ułatwiają znacząco proces obróbki termicznej.
Frytownica czy frytkownica?
To w końcu FRYTOwnica czy FRYTKOwnica? Okazuje się, iż obie formy są poprawne! Nie oznacza to jednak, że frytownica i frytkownica to synonimy - bynajmniej! Frytkownica to nic innego jak urządzenie do smażenia frytek. Zaś frytownica to urządzenie, które służy do smażenia potraw na głębokim tłuszczu, takich jak na przykład: ryba, kurczak, frytki lub warzywa.
Frytownice gastronomiczne elektryczne a gazowe. Jaka to różnica?
Nasze frytownice elektryczne idealnie nadają się do smażenia frytek na głębokim tłuszczu. Odpowiednia moc grzałki zapewnia szybkie podgrzanie frytury. Zaś system rozkładania frytownicy zapewnia łatwy dostęp, co pomaga w zachowaniu odpowiednich standardów higienicznych. Na rynku posiadamy dwa rodzaje frytownic gastronomicznych: elektryczne i gazowe. Różnią się pod paroma względami. Najważniejsze z nich to: umieszczenie elementów grzejnych - we frytownicy gazowej są one umieszczone pod zbiornikiem, zasilane gazem, zaś frytownice elektryczne posiadają grzałki elektryczne zanurzone we fryturze zasilanie - w elektrycznych wersjach wystarczy podłączenie do zasilania przez elektryka, zaś w gazowych wymagane jest stałe podłączenie do instalacji gazowej koszty kupna - gazowe frytownice są zazwyczaj droższe niż elektryczne koszty eksploatacji - elektryczne frytownice są droższe w eksploatacji montaż i obsługa - frytownice elektryczne nie sprawiają zazwyczaj większych problemów z obsługą i montażem, zaś te gazowe mogą się okazać problematyczne (serwis też również będzie zapewne droższy)
Na co zwrócić uwagę przy wyborze frytownicy?
Frytownica posiada wiele funkcji i parametrów, na które warto się przyjrzeć z bliska jeśli jesteśmy zainteresowani kupnem. Dobra frytownica to taka, która potrafi ograniczyć wchłanianie tłuszczu do smażonych potraw. Większa moc grzałki zapewnia szybkie rozgrzanie frytury, zaś możliwość rozłożenia frytownicy zapewnia łatwy dostęp podczas czyszczenia. Kolejnym aspektem jest rozmiar naszej frytownicy. Większa frytownica oczywiście pozwala na smażenie większej ilości frytek. Warto jednak z głową dobierać rozmiar kierując się choćby uśrednionym ruchem w naszym lokalu, ponieważ większa frytownica oznacza także większą ilość frytury potrzebnej do smażenia. Niektóre z urządzeń posiadają system zapobiegający przypalaniu, dzięki któremu nie musimy obawiać się i sprawdzać co minutę naszej frytownicy. Obrotowy kosz to jedna z innowacyjnych funkcji, dzięki której ograniczamy znacząco ilość zużywanego oleju. Obracający się kosz, pochylony pod kątem 15 stopni, sprawia, iż w tłuszczu zanurzona jest jedynie część potrawy. Kolejnym ciekawym udogodnieniem jest zimna strefa. To rozwiązanie wykorzystuje się w modelach gdzie olej nagrzewa się powyżej grzałki. Dlatego też poniżej grzałki, posiadamy ową zimną strefę, czyli warstwę oleju o niższej temperaturze, do której to trafiają resztki smażonych potraw, dzięki czemu nie przypalają się, a olej pozostaje czysty przez długi okres czasu. Warto również sprawdzić, czy model który chcemy kupić posiada spust oleju. Dzięki niemu będziemy mogli z łatwością oczyścić urządzenie, a olej, który nadal jest czysty można śmiało przechować w lodówce, gdzie będzie gotowy do następnego użycia!
Oferta AMG Gastro
Firma AMG Gastro świadczy produkty wysokiej jakości wykonania, sprawdzone w ferworze codziennych wyzwań gastronomicznych. Dysponujemy szeroką ofertą frytkownic gastronomicznych, jedno jak i dwukomorowych. Wszystkie sprzęty gastronomiczne w ofercie naszego sklepu to sprawdzone urządzenia, które szczerze możemy polecić małym jak i dużym punktom gastronomicznym. Nasze sprzęty gastronomiczne posiadają niezbędne certyfikaty, które świadczą o niezawodności poszczególnych produktów. Wszystkie urządzenia w naszej ofercie są starannie selekcjonowane, z racji chęci zapewnienia Klientom nienagannych produktów, które służą latami. W razie jakichkolwiek pytań, uprzejmie zapraszamy do kontaktu z nami!