Grille kontaktowe
Grille kontaktowe
Wysokiej jakości grille kontaktowe do kebaba
Popularność kebabów zdecydowanie nie maleje. Konkurencja na rynku jest coraz większa, a więc trzeba zadbać o jakość przygotowywanych potraw. Podstawą jest odpowiedni sprzęt, a dokładniej wysokiej jakości grille elektryczne do kebaba. Są to urządzenia kompaktowe, dość lekkie i proste w obsłudze. Stanowią ciekawą alternatywę dla standardowych grilli znanych z działek i ogrodów.
Grille elektryczne do kebaba - czym się charakteryzują?
Grille kontaktowe są jednymi z popularniejszych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii. Są nieocenione podczas przyrządzania kebabów. Dzięki nim można przygotować mięso w ciągu zaledwie kilku minut. Dodatkowo nie są to maszyny trudne do utrzymania w czystości. Wystarczy mieć pod ręką odpowiedni środek odtłuszczający. Grille elektryczne wyróżniają się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Na ogół produkowane są bowiem ze stali nierdzewnej wysokiej jakości.
Profesjonalne grille elektryczne do lokali gastronomicznych
W Polsce miłośników grillowania nie brakuje. Działa także sporo restauracji, które serwują swoim klientom dania z grilla, ale na ogół sezonowo. Dlatego warto zwrócić uwagę na nasze grille elektryczne gastronomiczne. Z pewnością tego typu sprzęt przyciągnie do lokalu wielu nowych klientów. Pozwala bowiem na grillowanie przez cały rok bez względu na aktualne warunki atmosferyczne.
Jak działają grille elektryczne gastronomiczne?
Grille elektryczne są urządzeniami mało skomplikowanymi. Do działania potrzebują energii elektrycznej. Ich obudowa na ogół wykonana jest ze stali nierdzewnej. Powierzchnia grzewcza jest zazwyczaj żeliwna - pokryta powłoką ceramiczną. Po włączeniu sprzęt nagrzewa się do określonej temperatury i jest wtedy gotowy do pracy. Płyty grzewcze grillują w tym samym czasie dwie strony potrawy. Nie wytwarzają przy tym dymu, który może przeszkadzać klientom.
Czym cechują się profesjonalne grille elektryczne?
Płyty w przypadku grilli elektrycznych szybko się nagrzewają. Przekłada się to na krótki czas oczekiwania na danie. Urządzenia tego typu np. Potis grill są zazwyczaj niewielkie rozmiarowo i mają regularny kształt. Przygotowywane w ten sposób potrawy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Grillowanie jest uważane za ekspertów za lepsze niż smażenie produktów spożywczych. Brak jest w tym przypadku dodatkowych tłuszczów. Tłuszcz z mięsa natomiast wytapia się i trafia do specjalnej misy.
Na jakie grille elektryczne gastronomiczne warto zwrócić uwagę?
Bardzo duże znaczenie ma zawsze moc urządzenia elektrycznego. Im jest wyższa, tym krótszy jest czas oczekiwania na dane. Z drugiej strony trzeba pamiętać o tym, że procesu pieczenia mięsa nie da się przyspieszyć. Dość istotnym elementem jest termostat. Umożliwia bowiem utrzymanie temperatury na danym poziomie i pozwala na jej regulację. Płyty grillowe bywają ryflowane i gładkie. Ważną rolę odgrywa poza tym misa ociekowa na tłuszcz.
Jaki grill elektryczny warto wybrać do swojego lokalu?
Grille elektryczne gastronomiczne cieszą się na rynku sporą popularnością. Przy wyborze odpowiedniego urządzenia trzeba na pewno wziąć pod uwagę jego wymiary czy wagę. Tutaj spore znaczenie ma miejsce w lokalu, które można przeznaczyć na tego typu sprzęt. Warto zastanowić się też nad tym, czy dania grillowe będą podstawą menu, a może jedynie dodatkiem. Dobrze jest stawiać na grille elektryczne uznanych marek takich jak Potis.
Grille elektryczne, a może jednak gazowe?
Profesjonalne grille elektryczne są urządzeniami bezpiecznymi i prostymi w obsłudze. Wymagają jedynie podłączenia do sieci elektrycznej. Sprawdzają się w zasadzie w każdym lokalu gastronomicznym. Z kolei grille gazowe są opalane gazem z butli. Z uwagi na obecność płomieni wymagają większego przestrzeni. Należy przeznaczyć na nie takie miejsce, z którego nie rozprzestrzeni się ogień w razie pożaru. Grille gazowe zajmują także więcej przestrzeni niż urządzenia elektryczne.