Chłodnictwo

Sortuj wg:

Jest 238 produktów.

Pokazano 1-12 z 238 pozycji

Aktywne filtry

 Lodówka hotelowa | minibar | 35 l | MB32BGD
  • gorąca cena
  • -20%
Lodówks minibar Resto Quality MB32 BGD Chłodziarka przeznaczons do pokojów hotelowych Metoda chłodzenia za pomocą peltieru Nie posiada...
BRUTTO:
1 348,08 zł 1 685,10 zł -20%
NETTO:
1 096,00 zł

Chłodnictwo

Urządzenia chłodnicze w gastronomii

By profesjonalnie wyposażyć nasz lokal gastronomiczny od strony zaplecza zadbać musimy o wiele aspektów. Jednym z nich jest odpowiednie zadbanie o przygotowanie miejsca do przechowywania produktów oraz gotowych dań w niskiej temperaturze. Taka forma przechowywania produktów pozwala nam na mrożenie czy chłodzenie produktów w celu przedłużenia daty ważności czy utrzymania ich w nienaruszonym stanie by po wyjęciu z nich były zdatne do spożycia. Mrożenie pozwala nam na zachowanie takich walorów produktu jak kolor, smak, zapach oraz wartości odżywcze, dlatego też urządzenia tego typu okazują się być niezbędne.

Szafy chłodniczo - mroźnicze. Zastosowanie.

Szafy chłodnicze to częsty wybór w branży gastronomicznej. Służą one do krótkotrwałego przechowywania produktów spożywczych w bezpiecznych dla żywności warunkach chłodniczych. Przy zakupie szaf chłodniczych najważniejszym parametrem, który nas może zainteresować to oczywiście pojemność. Zależnie od wielkości lokalu najczęściej stosowane szafy chłodnicze to jednodrzwiowe [700]. Jednak nieraz, adekwatnie do zapotrzebowania, wybór pada na dwudrzwiowe [1400] szafy chłodnicze.

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Sklep AMG Gastro oferuje najlepsze rozwiązania przy wyborze gastronomicznych urządzeń chłodniczych, które stanowią jedno z podstawowych rozwiązań stosowanych w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Wśród nich można znaleźć wszelakie urządzenia różniące się rodzajem, wyglądem, rozmiarem czy dostępnymi funkcjami. AMG Gastro dzięki zróżnicowanej ofercie sprawia, iż każdy może znaleźć sprzęt odpowiedni dla swoich potrzeb. W naszym sklepie można wyposażyć się w takie urządzenia jak : lady chłodnicze, chłodziarki, regały chłodnicze, stoły chłodnicze i mroźnicze czy witryny chłodnicze.

Chłodzenie statyczne a dynamiczne, co lepsze?

Zacznijmy od tego czym rózni się od siebie chłodzenie statyczne i dynamiczne. Do chłodzenia statycznego zaliczamy urządzenia, które działają na zasadzie opierającej się na prawach grawitacji. Mówiąc prościej - jak wiemy z lekcji fizyki ciepłe powietrze pnie się ku górze, zaś zimne przez różnicę w ciężkości opada w dół wypychając ku górze jego cieplejszą masę. Takie rozwiązanie zalicza się do budżetowych, gdyż urządzenia tego typu spotykane są zwłaszcza w starszych modelach urządzeń chłodniczych. Minusem chłodzenia statycznego jest zaś nierównomierny rozkład temperatury. Chłodzenie statyczne zaś w swoim działaniu wykorzystuje wentylatory, przez co wymusza ciągły obieg powietrza (dlatego też często spotyka się określenie "chłodzenie wymuszone"). Dzięki temu temperatura jaką chcemy osiągnąć zostaje osiągnięta szybciej. Wyeliminowany zostaje także problem stref bardziej i mniej zimne w porównaniu do chłodzenia statycznego. Chłodzenie dynamiczne to norma gdy do czynienia mamy z sytuacjami, w których wnętrze komory narażone jest na częsty kontakt ze światem zewnętrznym poprzez ciągłe otwieranie i zamykanie. Podczas takich zabiegów ważnym jest by w jak najszybszym tempie powrócić do żądanej temperatury.

Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło