Garnki
Garnki
Wysokiej jakości garnki dla gastronomii
Oferowane w naszym sklepie internetowym profesjonalne garnki do restauracji sprawdzą się także w innych barach serwujących jedzenie. Są to naczynia wykonane z materiałów wysokiej jakości i dlatego mogą być w intensywny sposób eksploatowane. Sprawdzają się doskonale użytkowane przez wiele lat. Do wyboru są w tym przypadku garnki o zróżnicowanej pojemności - garnki duże i małe.
Profesjonalne garnki do restauracji
Trudno jest sobie wyobrazić sprawną pracę kucharzy bez niezawodnych naczyń. Podstawą są tutaj oczywiście specjalne garnki dla gastronomii. Od ich jakości w dużej mierze zależy smak przygotowywanych potraw. Dlatego ogromne znaczenie ma materiał ich wykonania. Możliwości jest tutaj całkiem sporo. Nie da się jednak ukryć, że od lat największym uznaniem cieszą się garnki ze stali nierdzewnej. To materiał trwały i cechujący się doskonałą przewodnością cieplną. Nie ulega zarysowaniom i korozji.
Czym cechują się garnki ze stali nierdzewnej?
Garnki ze stali nierdzewnej to świetna propozycja do profesjonalnej kuchni. Te dostępne w naszym sklepie wyróżniają się sporą pojemnością i wysoką jakością wykonania. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie środków chemicznych czy wysokie i niskie temperatury. Każdego dnia przy ich pomocy przygotowywać można potrawy nawet dla setek gości. Są to również garnki na indukcję. Trudno się więc dziwić ich dużej popularności na rynku.
Na jakie garnki dla gastronomii warto się zdecydować?
Garnki to niewątpliwie niezwykle istotny element wyposażenia kuchni. To właśnie od nich w dużej mierze zależy liczba obsługiwanych na co dzień gości. Wpływają także na jakość przygotowywanych potraw. Tylko prawidłowo przeprowadzona obróbka cieplna zapewnia produktom spożywczym odpowiednią konsystencję, smak i aromat. Kiepskiej jakości garnki mogą szybko się niszczyć i odkształcać. Wówczas gorzej trzymają ciepło, a niekiedy wydzielają groźne dla zdrowia substancje.
Idealne garnki gastronomiczne - czyli jakie?
Wybierając profesjonalne garnki do restauracji, trzeba zastanowić się nad tym, jaki sprzęt jest w ogóle w lokalu potrzebny. Naczynia źle dobrane są niezbyt ergonomiczne i niepraktyczne. Dlatego na samym początku warto oszacować dziennie obciążenie i określić zapotrzebowanie przy obłożeniu maksymalnym. Najlepiej mieć do dyspozycji kilka różnych wariantów. Nikt nie chce znaleźć się w sytuacji, gdy gościom nie ma w czym ugotować jedzenia.
Garnki ze stali nierdzewnej nie tylko dla szefów kuchni
Kupując garnki, trzeba zwrócić szczególną uwagę na ich wielkość. Zarówno naczynia zbyt duże, jak i zbyt małe są mało praktyczne. Malutkie garnki bywają nieergonomiczne, ale nie ma sensu gotowanie w naczyniach wypełnionych jedynie częściowo. W ten sposób marnuje się sporo energii elektrycznej lub gazu. Warto zastanowić się dobrze nad profilem swojej działalności. Co ciekawe, spore znaczenie ma także kształt garnków. Modele wysokie są idealne do zup, a płaskie do gotowania mięs i makaronów.