Szatkownice i tarcze
Szatkownice i tarcze
Szatkownica gastronomiczna
Szatkownica do warzyw to niezbędne urządzenie w kuchni każdego gospodarstwa domowego. Służy do szatkowania warzyw, owoców, grzybów, orzechów itp. Szeroka gama narzędzi tnących (tarcz) pozwalających na uzyskanie różnych efektów rozdrabniania: plastrów, plastrów karbowanych, wiórów, batoników, bloków, okruchów itp. Krajalnica do warzyw optymalizuje wykorzystanie składników, zachowuje unikalny i równomierny efekt mielenia oraz oszczędza czas przetwarzania produktów. Porównując koszty zakupu i eksploatacji z kosztami lepszego zarządzania czasem, wielu właścicieli placówek gastronomicznych zdecydowało się na zakup tego sprzętu, a jego popularność stale rośnie: nie tylko w profesjonalnych placówkach i placówkach gastronomicznych, ale także w nowoczesnych gospodarstwach domowych.
Szatkownica do warzyw
Szatkownica do warzyw nie jest głównym wyposażeniem w kuchni, ale należy starannie wybrać, który model najlepiej pasuje do danej instalacji. W codziennej eksploatacji kuchni trudno się bez niej obejść, a często zaplecze posiada tylko pojedyncze jednostki obróbki wstępnej. Zazwyczaj w każdej kuchni znajdują się urządzenia grzewcze lub szafki chłodnicze, na przykład obieraczka do ziemniaków czy krajalnica do warzyw, które często występują w jednym egzemplarzu. Dlatego pomyłka w doborze sprzętu na potrzeby konkretnej kuchni może szybko się „zemścić” – np. wybór nieefektywnego sprzętu oznacza więcej pracy ręcznej. Wybierając szatkownicę do warzyw, trzeba przede wszystkim dopasować model do oczekiwanej wydajności.