Deski do krojenia
Deski do krojenia
Wysokiej jakości deski do krojenia gastronomiczne
Deski do krojenia to przybory kuchenne wykorzystywane w każdej kuchni. Używane są do krojenia, siekania, rozbijania czy miażdżenia produktów. Pod względem uniwersalności najlepszym wyborem są w tym przypadku deski z tworzywa sztucznego. W zasadzie nie chłoną wody i nie rysują się. Kroić na nich można np. mięso czy chleb. Nadają się do mycia w zmywarce i nie chłoną zapachów. Wyróżniają się także wysoką estetyką wykonania.
Profesjonalne deski do krojenia do gastronomii
W gastronomii często wykorzystywane są kolorowe deski do krojenia z tworzywa. Gama kolorystyczna informuje o ich przeznaczeniu. Jest określona wymogami bezpieczeństwa sanitarnego systemu HACCP. Zielone deski są przeznaczone do krojenia warzyw, czerwone do mięsa czerwonego, żółte do drobiu, brązowe do mięs pieczonych i wędlin, niebieskie do ryb, a białe do nabiału. Czasem spotkać się też można z deskami czarnymi.
Jakie zastosowanie praktyczne mają deski do krojenia?
Trudno jest sobie wyobrazić przygotowanie jakiejkolwiek potrawy bez deski do krojenia. To niepozorny element wyposażenia kuchni, który wykonany może być z różnego rodzaju materiałów. W naszym sklepie królują jednak przede wszystkim deski do krojenia do gastronomii z tworzywa sztucznego. Ich zadaniem jest ochrona blatu przed zniszczeniem, ostrza noża przed stępieniem i jedzenia przed bakteriami oraz zanieczyszczeniami. Deski należy przy tym regularnie wymieniać.
Czym charakteryzują się deski do krojenia gastronomiczne?
Profesjonalne deski do krojenia do gastronomii HACCP doskonale sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym. W zależności od swojej kolorystyki wykorzystywane mogą być do krojenia różnego typu produktów spożywczych. Są one wykonywane z wysokiej klasy tworzyw sztucznych np. polietylenu i polipropylenu. Dzięki temu spełniają wszystkie normy sanepidu. W zasadzie nie chłoną wody i się nie rysują. Można je myć w zmywarkach gastronomicznych.
Deski do krojenia a higiena w lokalu gastronomicznym
Zachowanie higieny w lokalach gastronomicznych to podstawa. W końcu od tego w dużej mierze zależy zdrowie klientów i reputacja firmy. Ewentualne zatrucia pokarmowe u konsumentów skończyć się mogą nawet zamknięciem restauracji. Kolorowe deski do krojenia gastronomiczne są w tym przypadku bardzo pomocne. Dzięki nim można mieć pewność, że każdy pracownik przestrzega z góry ustalonych procedur i nie przenosi zanieczyszczeń z jednej grupy produktów spożywczych na drugą.
Deski do krojenia z tworzyw sztucznych - zalety
W branży gastronomicznej zdecydowanie największą popularnością cieszą się deski do krojenia HACCP wykonane z tworzywa sztucznego. Są one bardzo higieniczne w użytkowaniu. Celem systemu HACCP jest bowiem utrzymanie najwyższych standardów higieny w lokalach gastronomicznych. Deski tego typu mają różne kolory i od tego zależy ich zastosowanie. Powinny się one znaleźć na wyposażeniu każdej restauracji czy baru serwującego jedzenie.