Miksery planetarne
Miksery planetarne
Wysokiej klasy miksery planetarne
Miksery planetarne cieszą się coraz to większym zapotrzebowaniem gdy mowa o lokalach gastronomicznych. Powodów dla ich honorowego miejsca na blacie kuchennym jest wiele. Mikres planetarny to nic innego jak wielofunkcyjne urządzenie, które to bez problemów potrafi wyręczyć nas z czasochłonnych i uciążliwych czynności choćby takich jak wyrabianie ciasta do chleba czy ubijanie śmietany. Nie jest to jednak koniec gdy mowa o wachlarzu możliwości tej niepozornej maszyny. Dobrej klasy mikser planetarny jest w stanie zastąpić kilka mniejszych urządzeń AGD.
Dlaczego dobrym wyborem może się okazać mikser planetarny w porównaniu do miksera ręcznego?
Urządzenia tego typu składają się zazwyczaj z wytrzymałego korpusu, od którego odchodzi ruchome ramię głowicy. W skład wyposażenia wchodzi oczywiście misa, która wykonana być może z plastiku (w tańszych modelach) jak i szkła, stali nierdzewnej lub aluminium.
W standardowe wyposażenie miksera planetarnego wchodzi:
-Trzepaczka - służy nam ona zazwyczaj do ubijania piany, musi, biszkoptów czy kremu,
-Mieszadło - dzięki niemu bez problemu jesteśmy w stanie przygotować ciasto kruche lub lekkie ciasto typu babka,
-Hak - jest to przyrząd do specjalnych działań takich jak na przykład ugniatanie/ucieranie gęstych, ciężkich ciast (na przykład ciasto na pizzę lub drożdzówki).
W skład wyposażenia dodatkowego zaś wchodzić mogą :
-Szatkownica - siekanie, rozdrabnianie, krojenie na plasterki,
-Kostkarka - krojenie w kostkę,
-Dodatkowa misa - drobny, lecz nieraz przydatny szczegół
-Młynek do kawy - rozdrabnianie jakichkolwiek ziaren, również orzechów i ziół,
-Blender kielichowy - przyrządzanie koktajli, kruszenie kostek lodu i tym podobne,
-Wyciskarka do cytrusów
-Maszynka do mielenia - nie koniecznie tylko do mielenia mięsa,
-Przystawka do makaronów - wałkowanie i cięcie makaronów długich (spaghetti), wykrajanie makaronów krótkich (kokardki).
Miksery planetarne nie są ograniczone do wykonywana jednego zadania. Przede wszystkim dlatego, iż to roboty, poszczycić się mogą dużo większą liczbą funkcji, niż tradycyjny mikser. Z łatwością możemy użyć ich choćby jako blendera, maszyny do mielenia mięsa lub jako sokowirówkę. Rzeczą wartą uwagi są również znaczące różnice w porównaniu do tradycyjnych mikserów gdy mowa o końcówkach i ich rodzajach. Na przykład skład tradycyjnego zestawu miksera poszczycić się może dwoma, rzadko trzema rodzajami końcówek, zaś dobry mikser planetarny nie tylko ma ich więcej - niektóre z modeli ponadto wyposażone są w dodatkowe przystawki, które zastępują wiele pojedynczych urządzeń.
Jaki mikser wybrać do swojego lokalu gastronomicznego?
Dobre urządzenia kuchenne to takie, które potrafią wykonać za kucharza choćby połowę pracy. Dlatego gdy mowa o dobraniu wyposażenia do swojego lokalu gastronomicznego zazwyczaj warto wybrać sprzęt z górnej półki, który to pozwoli nam szerzej rozwinąć nasze kulinarne skrzydła. Prawie zawsze inwestycja w lepszej jakości sprzęt zwraca nam się z nawiązką, dlatego też polecamy kupno mikserów planetarnych renomowanych i sprawdzonych marek takich jak YATO.
Eksploatacja mikserów planetarnych
Miksery planetarne zazwyczaj bez obaw można myć w zmywarce, oczywiście bez podstawy w której mieści się silnik. Zakładając iż mikser planetarny wchodzący w skład naszego wyposażenia gastronomicznego będzie mocno eksploatowany, warto również zwrócić uwagę na moc, którą został obdarzony. Wówczas dobrym wyborem byłoby wybranie tego z większą mocą, by zaoszczędzić czasu na przygotowaniu posiłków.
Historia mikserów planetarnych
Okazuje się, iż urządzenia tego typu zaczęto produkować już we wczesnych latach 20 XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Wzorowane były one na maszynach przemysłowych. Warto zaznaczyć fakt, iż niedługo po wypuszczeniu na rynek mikserów ręcznych znacząco zmniejszyło się zapotrzebowanie w gospodarstwach domowych na miksery planetarne.