Dowiedz się, jak wyposażyć bar z kebabem, by otworzyć wymarzony punkt w mieście

In: poradnik On:

Kebab stał się bez wątpienia jednym z najpopularniejszych dań typu fast food, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Ta łatwo rozpoznawalna potrawa posiada rzesze fanów wśród przedstawicieli każdego pokolenia, co jest sukcesem dla branży gastronomicznej, oferującej tego rodzaju jedzenie. Niektórzy są nie tylko wielbicielami kebabów, ale także marzą o stworzeniu restauracji, w której podawaliby gościom właśnie taki posiłek. Jak więc wyposażyć bar z kebabem, by powstało kompletne i funkcjonalne wnętrze gastronomiczne? Jakie czynniki składają się na powodzenie takiej inwestycji?

Poznaj asortyment niezbędny do stworzenia baru z kebabem

Podstawowym produktem, który jest najważniejszym elementem dania w każdej restauracji typu kebab, jest mięso lub jego wegetariańska alternatywa. Żeby zadbać o właściwą obróbkę termiczną jedzenia, należy wyposażyć bar z kebabem w odpowiednie narzędzia. Idealne mięso musi być upieczone równomiernie z każdej strony tak, by komponowało się z innymi składnikami potrawy. Potrzebny będzie więc do tego odpowiedni sprzęt, który nie spali kawałków pieczeni i będzie wygodny dla obsługi baru.

Zdecydowanie najczęściej występującym urządzeniem w punktach z kebabem jest pionowy opiekacz gazowy, gdzie półprodukt obraca się, równomiernie opiekając. Sprawdzą się tutaj duże sztuki mięsa z kuchni tureckiej, gdyż urządzenie może z powodzeniem utrzymać nawet duży ciężar pieczeni.

Jednym z dedykowanych urządzeń do wyposażenia baru z kebabem jest grill kontaktowy, który obustronnie przygotuje mięso, ryby czy warzywa. Posiada on żeliwne, ryflowane grzewcze płyty, a obudowa jest wykonywana ze stali nierdzewnej, co kwalifikuje go do wysokiej jakości sprzętu gastronomicznego.

Akcesoria, które wyposażą Twój bar z kebabem

Opiekacze i grille poradzą sobie z każdego rodzaju mięsem, aczkolwiek warto pamiętać o tym, że przygotowany kawał pieczeni trzeba jakoś pokroić na mniejsze części. Mięso podawane w bułce lub na talerzu musi być nieco rozdrobnione i podobnej wielkości. Praktycznym rozwiązaniem, które wyposaży bar z kebabem, okaże się nóż elektryczny, który sprosta nawet największym wyzwaniom. Jest to profesjonalne narzędzie gastronomiczne, znaczenie przyspieszające pracę z jedzeniem.

Istnieją także noże ręczne, nieco mniej wydajne i nieporównywalnie trudniejsze w użytkowaniu niż wersje elektryczne. Jednak mimo to, na pewno przydadzą się w każdej restauracji ze względu na łatwość czyszczenia i profesjonalne krojenie produktów mięsnych.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota January February March April May June July August September October November December

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło