Kebab stał się bez wątpienia jednym z najpopularniejszych dań typu fast food, nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Ta łatwo rozpoznawalna potrawa posiada rzesze fanów wśród przedstawicieli każdego pokolenia, co jest sukcesem dla branży gastronomicznej, oferującej tego rodzaju jedzenie. Niektórzy są nie tylko wielbicielami kebabów, ale także marzą o stworzeniu restauracji, w której podawaliby gościom właśnie taki posiłek. Jak więc wyposażyć bar z kebabem, by powstało kompletne i funkcjonalne wnętrze gastronomiczne? Jakie czynniki składają się na powodzenie takiej inwestycji?
Poznaj asortyment niezbędny do stworzenia baru z kebabem
Podstawowym produktem, który jest najważniejszym elementem dania w każdej restauracji typu kebab, jest mięso lub jego wegetariańska alternatywa. Żeby zadbać o właściwą obróbkę termiczną jedzenia, należy wyposażyć bar z kebabem w odpowiednie narzędzia. Idealne mięso musi być upieczone równomiernie z każdej strony tak, by komponowało się z innymi składnikami potrawy. Potrzebny będzie więc do tego odpowiedni sprzęt, który nie spali kawałków pieczeni i będzie wygodny dla obsługi baru.
Zdecydowanie najczęściej występującym urządzeniem w punktach z kebabem jest pionowy opiekacz gazowy, gdzie półprodukt obraca się, równomiernie opiekając. Sprawdzą się tutaj duże sztuki mięsa z kuchni tureckiej, gdyż urządzenie może z powodzeniem utrzymać nawet duży ciężar pieczeni.
Jednym z dedykowanych urządzeń do wyposażenia baru z kebabem jest grill kontaktowy, który obustronnie przygotuje mięso, ryby czy warzywa. Posiada on żeliwne, ryflowane grzewcze płyty, a obudowa jest wykonywana ze stali nierdzewnej, co kwalifikuje go do wysokiej jakości sprzętu gastronomicznego.
Akcesoria, które wyposażą Twój bar z kebabem
Opiekacze i grille poradzą sobie z każdego rodzaju mięsem, aczkolwiek warto pamiętać o tym, że przygotowany kawał pieczeni trzeba jakoś pokroić na mniejsze części. Mięso podawane w bułce lub na talerzu musi być nieco rozdrobnione i podobnej wielkości. Praktycznym rozwiązaniem, które wyposaży bar z kebabem, okaże się nóż elektryczny, który sprosta nawet największym wyzwaniom. Jest to profesjonalne narzędzie gastronomiczne, znaczenie przyspieszające pracę z jedzeniem.
Istnieją także noże ręczne, nieco mniej wydajne i nieporównywalnie trudniejsze w użytkowaniu niż wersje elektryczne. Jednak mimo to, na pewno przydadzą się w każdej restauracji ze względu na łatwość czyszczenia i profesjonalne krojenie produktów mięsnych.