Jak wyposażyć pizzerię? Jaki piec do pizzy kupić?

W: pizza

Pizza to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Jej sekret tkwi nie tylko w odpowiednich składnikach oraz proporcjach, ale i odpowiednio wypieczonym cieście. Jak wyposażyć pizzerię, aby odnieść sukces na rynku? Sercem każdego lokalu z włoską kuchnią jest specjalny piec do pizzy.

Pizza to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Jej sekret tkwi nie tylko w odpowiednich składnikach oraz proporcjach, ale i odpowiednio wypieczonym cieście. Jak wyposażyć pizzerię, aby odnieść sukces na rynku? Sercem każdego lokalu z włoską kuchnią jest specjalny piec do pizzy. 

Jak wyposażyć pizzerię? Dlaczego tak ważny jest piec do pizzy?

Piec do pizzy to urządzenie, które musi się znaleźć w każdym lokalu serwujący pizzę. Placek przygotowywany w ten sposób smakuje wyjątkowo. Do wyboru jest wiele różnych pieców do pizzy. Różnią się one między sobą sposobem działania i zasilaniem. Spore znaczenie przy wyborze ma także ich wielkość, którą trzeba dopasować do swoich potrzeb. Niestety nie ma tutaj jednego, uniwersalnego rozwiązania. Jedno jest pewne - piec do pizzy trzeba mieć.

Jaki piec do pizzy wybrać do swojego lokalu?

Jaki piec do pizzy wybrać? Nie ma niestety jednej, właściwej odpowiedzi na to pytanie. Dobry piec do pizzy musi mieć odpowiednie wymiary i cechować się wydajnością, która zadowoli klientów lokalu. Ogromnie istotną rolę w tym przypadku odgrywa sposób zasilania pieca. Do wyboru są tutaj modele elektryczne, gazowe i opalane drewnem. 

Czym cechują się elektryczne piece do pizzy?

Elektryczne piece do pizzy cieszą się na rynku chyba największą popularnością. Nie są trudne w obsłudze. Szybko osiągają odpowiednią temperaturę roboczą i pozwalają na jej płynną regulację. Są to urządzenia atrakcyjne cenowo - tańsze niż piece gazowe. Jednak bywają naprawdę drogie w eksploatacji, bo mają duże zapotrzebowanie energetyczne. 

Z uwagi na ilość komór piece elektryczne bywają jedno i wielokomorowe. Ich atutem jest możliwość modyfikowania i rozbudowywania o kolejne moduły. Można więc w swoją pizzerię inwestować stopniowo. 

Co trzeba wiedzieć na temat gazowych pieców do pizzy?

Mimo dość wysokiej ceny zakupu gazowe piece do pizzy są bardziej ekonomiczne w eksploatacji. Są świetnym wyborem w przypadku większych pizzerii, bo przy dłuższej eksploatacji są naprawdę bardzo opłacalne. Okazuje się, że w skali miesiąca zaoszczędzić w ten sposób można kilkaset złotych. Oczywiście piece gazowe muszą mieć sprawną wentylację, którą regularnie trzeba sprawdzać. Można je także piętrować. 

Czy piece opalane drewnem są najlepszym wyborem do pizzerii?

Jaki piec do pizzy wybrać? Wiele osób od razu wskazuje na piece opalane drewnem. Rzeczywiście ich popularność na rynku jest z roku na rok coraz większa. Takie piece przykuwają uwagę gości i gwarantują pizzy tradycyjny smak. Są dobrym rozwiązaniem do lokali, które chcą się wyróżnić na tle konkurencji niepowtarzalnym klimatem. Jednak nie w każdym wnętrzu sprawdzi się piec opalany drewnem. Zajmuje on bowiem sporo miejsca. Z drugiej strony warto pamiętać o tym, że jest to sprzęt ekonomiczny i mało awaryjny, ale za to drogi w budowie. 

Czy wyposażenie pizzerii musi kosztować majątek?

Cena pieca do pizzy zależy od wielu różnych czynników - wybranego modelu, jego wielkości, sposobu zasilania itd. Oczywiście sprzęt przeznaczony do użytku profesjonalnego do najtańszy nie należy. Jednak jest to inwestycja na długie lata, która powinna dość szybko się zwrócić. Zresztą większy wydatek ma związek z oszczędnością w przyszłości. 

Piece do pizzy cenionych na rynku marek są urządzeniami mało awaryjnymi. To w przypadku lokali gastronomicznych ma ogromne znaczenie. Każda awaria oznacza bowiem ogromne straty finansowe. Do tego dochodzą koszty napraw czy wymiany pieca na nowy. 

W jakiej temperaturze należy piec pizzę?

Czas i dokładna temperatura pieczenia pizzy są uzależnione od wielu różnych czynników, w tym rodzaju pieca. Standardowo mówi się, że placek powinien się piec w temperaturze minimum 200 stopni Celsjusza. Jednak, aby był gotowy w ciągu pięciu minut, często wystawia się go nawet na 400 stopni Celsjusza. Oczywiście tak dzieje się jedynie w profesjonalnych pizzeriach. Taki efekt uzyskać można za sprawą pieca elektrycznego lub pieca opalanego drewnem. Zakup wysokiej klasy urządzenia przekłada się na wyższe obroty lokalu. 

Ogromne znaczenie ma zawsze nie tylko sposób zasilania, ale i wielkość pieca. Trzeba tutaj wziąć pod uwagę wielkość lokali i kuchni, w której będzie się on znajdował. Należy od razu zadbać o bezpieczeństwo jego użytkowania. Z tego powodu piec do pizzy montuje się zawsze kilkadziesiąt centymetrów od ściany lub zabudowy kuchennej. To zapewnia sprzętowi odpowiednią wentylację.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj June July August September October November December

Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Masz już konto?
Zaloguj się lub Zresetuj hasło