Opiekacz do kebaba - elektryczny czy gazowy? Co wybrać do swojego lokalu?

Kebab to potrawa, która od wielu lat w Polsce cieszy się bardzo dużą popularnością. Dlatego liczba barów z kebabem na rynku wciąż się zwiększa i nie zapowiada się w tej kwestii na zmiany. Oczywiście w tego typu lokalu musi się znaleźć odpowiedni opiekacz. Może być on elektryczny lub gazowy. Jaki opiekacz do kebaba warto wybrać? Co warto wziąć w tym przypadku pod uwagę?Kebab to potrawa, która od wielu lat w Polsce cieszy się bardzo dużą popularnością. Dlatego liczba barów z kebabem na rynku wciąż się zwiększa i nie zapowiada się w tej kwestii na zmiany. Oczywiście w tego typu lokalu musi się znaleźć odpowiedni opiekacz. Może być on elektryczny lub gazowy. Jaki opiekacz do kebaba warto wybrać? Co warto wziąć w tym przypadku pod uwagę?
Kilka słów na temat kebabu i jego pochodzenia
Kebab to danie, które wywodzi się z Turcji. Ma wiele odmian. W Polsce znana jest w zasadzie tylko jedna - döner kebab. W języku tureckim oznacza to po prostu obracające się pieczone mięso. Oryginalnie powinna być to baranina skrawana z pionowego rożna. Podawana jest z surówkami, pieczywem typu pita, owczym serem i napojem ayran. W Polsce częściej spotkać się można z kebabami wołowymi lub z dodatkiem drobiu. Co ciekawe, w wielu krajach arabskich spożywany jest şiş kebab, a więc kebab w formie szaszłyka z pieczonego mięsa.
Opiekacz do kebaba - elektryczny czy gazowy?
Jaki opiekacz do kebaba wybrać? Warto na samym początku poznać wady i zalety opiekaczy gazowych oraz elektrycznych. Na pewno w codziennej eksploatacji tańsze są modele gazowe. Jednak w ich przypadku może być problem z równomiernym opieczeniem mięsa. Opiekacze elektryczne są bezpieczniejsze w użytkowaniu, ale generują spore zużycie energii elektrycznej. To wiąże się oczywiście z wysokimi rachunkami za prąd. Dodatkowo mogą one przesuszać obrabiane mięso.Opiekacz do kebaba - elektryczny czy gazowy? Większość osób skłania się raczej do zakupu urządzeń gazowych. Jednak w praktyce pod uwagę trzeba też wziąć kwestie użytkowe - średnicę roboczą, ilość stref grzewczych czy moc grzałek. Trzeba sprawdzić, czy za elementami grzewczymi znajduje się warstwa szamotowa przyspieszająca proces pieczenia mięsa za sprawą akumulacji ciepła. Spore znaczenie ma także napęd, który instalowany może być na górze lub dole opiekacza. Eksperci zazwyczaj polecają modele z napędem dolnym, chociaż są one nieco droższym rozwiązaniem.
Jaki opiekacz do kebaba wybrać pod kątem wielkości wsadu?
Wielkość wsadu należy dopasować do dziennego zużycia mięsa w lokalu. W małych punktach gastronomicznych sprawdzi się na pewno wsad do 20 kg. W większych lokalach konieczny może być model z wsadem od 50 do 100 kg. Niezależnie od tego trzeba sprawdzić rozmieszczenie stref grzewczych i ich ilość. Niektóre opiekacze mają ruchome strefy grzewcze, co pozwala na kontrolowanie stopnia zarumienienia mięsa. Jeśli w barze panuje spory ruch, sprawdzi się na pewno maszyna z większą ilością palników. Dzięki temu można jednocześnie upiec większą ilość mięsa.
Co jeszcze musi się znaleźć w barze serwującym kebab?
Oczywiście zakup odpowiedniego opiekacza do kebaba to dopiero początek. Warto od razu zainwestować w wysokiej jakości nóż elektryczny do kebaba. To narzędzie, które pozwala na szybkie i precyzyjne skrawanie mięsa z pionowego rożna. Pod ręką dobrze jest też mieć różnego rodzaju części zamienne, bo przestój w pracy oznacza straty finansowe. W lokalu musi się także znaleźć grill kontaktowy. To urządzenie, które wykorzystywane jest np. do podgrzewania pity. Pieczywo zazwyczaj nie jest samodzielnie wypiekane, ale kupowane i podgrzewane. Przydać się też może frytownica. Kebaby czasem serwowane są bowiem na talerzu razem z frytkami i sosami.
Budowa i wyposażenie opiekaczy do kebaba
Nie wszyscy wiedzą, że opiekacze do kebaba różnić się mogą między sobą umiejscowieniem silnika. Znajdować się on może na górze lub dole maszyny. Nie ma przy tym ryzyka zalania tłuszczem napędu dolnego. Jest on bowiem dobrze zabezpieczony. Nie warto rezygnować z jego zakupu, bo takie opiekacze uchodzą za bardzo wytrzymałe i solidne. Urządzenia z silnikiem u góry także muszą być w odpowiedni sposób odizolowane od wysokiej temperatury. Atutem tego typu sprzętu jest możliwość obracania ręcznie w obie strony mięsa znajdującego się na szpikulcu. W tym przypadku na pewno nie należy oszczędzać. Opiekacz do kebaba to bowiem inwestycja na długie lata. Lepszy sprzęt jest zazwyczaj wytrzymalszy i mniej awaryjny. Czasem w skład zestawu wchodzą różnego rodzaju akcesoria dodatkowe. Są one często nieocenione w kuchni. Mowa tutaj np. o szufli do mięsa czy szufladce na tłuszcz. Takie dodatki nie są konieczne, ale w dużej mierze ułatwiają pracę. Warto więc zwrócić uwagę na ich obecność.