Co wyróżnia idealną budkę z kebabem? Pomysły na dochodowy biznes

2021-02-16

Nie od dziś wiadomo, że fast-food znajduje wielu zwolenników. Łatwo dostępne, szybkie, tanie i niezwykle smaczne — oto co określa tego typu jedzenie. Daniem, które opanowało również polski rynek, jest turecki kebab. Skrawane z rożna mięso, surówki i sos to specjał, po który sięgają miliony. Wśród miłośników tej potrawy znajdą się tacy, którzy chętnie otworzą własną budkę z kebabem. Jak się do tego zabrać? Co cechuje profesjonalny punkt, który przynosi zyski? Sprawdzamy!

Budka z kebabem — jak wygląda lokal?

Podjęcie własnej działalności wiąże się z różnego rodzaju inwestycjami. Musisz mieć świadomość, że będziesz potrzebować środków między innymi na lokal. Czym charakteryzuje się klasyczna budka z kebabem? Przede wszystkim jest niewielkich rozmiarów. Powinna mieć powierzchnię mieszczącą sprzęt gastronomiczny, produkty spożywcze, stanowisko z kasą i... Ciebie. By zająć się sprzedażą kebabów, potrzebujesz około 13-16m2 powierzchni. Innym kryterium jest lokalizacja. Najlepszym pomysłem będzie ulokowanie budki z kebabem wśród dużych skupisk ludzi. Gastronomia w pobliżu uczelni, korporacji czy blisko turystycznych atrakcji to sposób na sukces.

Podstawowe menu, czyli co dostaniesz w budce z kebabem 

Odpowiedź nie jest skomplikowana — w budce z kebabem przecież nie zamówisz pierogów. Menu w różnych punktach mogą się jednak nieco od siebie różnić. Dla dobrej jakości dania kluczowe okazuje się mięso. W budce z kebabem możesz wykorzystać mięso drobiowe i wołowe lub baraninę. Niektórzy stosują mieszanki mięs, jednak nie jest to polecane. Dopełnieniem dania są również świeże surówki i często frytki. Niezbędne okażą się sosy — czosnkowe, keczup czy sos tysiąca wysp. By rozszerzyć ofertę, niektórzy decydują się wprowadzić do menu także inne dania fast-food. Mogą to być hot-dogi lub hamburgery.

Wyposażenie budki z kebabem

Praca w lokalu gastronomicznym, nawet tak małym, jak budka z kebabem, nie obędzie się bez odpowiedniego wyposażenia. Absolutną podstawą będzie zakup pionowego opiekacza do mięsa. Możesz zdecydować się na wersję elektryczną bądź gazową. Niezbędnym artykułem okaże się także elektryczny nóż. Dobrze jest zaopatrzyć się również w klasyczny wariant ręczny. Pomocne będą także kontaktowe grille, zapewniające szybką obróbkę termiczną jedzenia. Pamiętaj również o lodówko-zamrażarce i frytkownicy.