Czy wiesz, że w kuchni tureckiej najważniejszy jest opiekacz? Kebab powstaje właśnie w nim!

2020-09-04

Każdy punkt gastronomiczny, który przyrządza smakowite jedzenie, nie mógłby działać, gdyby nie cała masa urządzeń i akcesoriów. Jednym z nich, które przydaje się w specjalistycznych restauracjach, jest opiekacz.

 

Soczyste i smaczne mięso

 

Jedząc kebab każdy zwraca uwagę na aromatyczne mięso, które stanowi bazę tego dania. By móc serwować je właśnie takie, potrzebujesz profesjonalnego opiekacza. Kebab powstaje bowiem w dość specyficzny sposób i bez niego nie jest to w ogóle możliwe. Solidny opiekacz zmieści nawet 70 kg mięsa, które obraca się wokół przez kilka godzin. Stopniowo odcinane kawałki odsłaniają kolejne warstwy, które znów są pieczone. W ten sposób mięso jest stale ciepłe, aromatyczne i dobrze przyrządzone.

 

Elektryczny i gazowy opiekacz do kebaba

 

Wybór urządzenia i sposobu podgrzewania mięsa zależy od Twoich preferencji, bo smaczne kawałki przygotuje każdy opiekacz. Kebab smakuje tak samo, bez różnicy czy powstał w elektrycznym, czy w gazowym piecyku. Co prawda pojawiają się opinie, że elektryczny zapewnia równomierny wypiek, a gazowy mniej wysusza mięso, lecz nie da się tego obiektywnie sprawdzić. Wiele zależy bowiem od jakości mięsa i umiejętności kucharza, który je przygotowuje. Rodzaj zasilania nie ma też wpływu na czas przyrządzania potrawy, w obu przypadkach ponownie zależy to od wkładu.

 

Przed zakupem warto jednak zwrócić uwagę na ilość grzałek i ich moc oraz wielkość. Niektóre opiekacze umożliwiają niezależne sterowanie każdą z nich, co ułatwia przygotowanie smakowitego mięsa, bez ryzyka jego wysuszenia czy spalenia.

 

Warto dbać o opiekacz

 

Każdy opiekacz, w którym kebab nabiera rumieńców, wymaga regularnego czyszczenia i konserwacji. To bardzo ważne nie tylko ze względów sanitarnych i smakowych, choć te są oczywiście najważniejsze. Ponieważ urządzenie, które kupujesz do tanich nie należy, lepiej zapobiegać jego awariom. W tym celu konieczne jest zaopatrzenie się w części zamienne, co najlepiej zrobić w tym samym punkcie, w którym kupujesz opiekacz. Dzięki temu pozostaje Ci już tylko przyrządzanie smacznego mięsa, bez ryzyka, że niespodziewanie i nagle stracisz źródło dochodu.