Ile kosztuje otwarcie kebaba i jak ograniczyć początkowe wydatki?

2021-01-28

Czy wiesz, że zgodnie ze statystykami każdego dnia kebab jest posiłkiem aż pięciu milionów Polaków? Nic zatem dziwnego, że prowadzenie punktu serwującego tę kultową potrawę może okazać się doskonałym pomysłem na biznes. Nie da się jednak ukryć, że gastronomia podobnie jak większość rodzajów działalności wymaga nakładów finansowych. Ile kosztuje otwarcie kebaba i jak ograniczyć wydatki na starcie? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat!

Kebab od lat utrzymuje się w czołówce najchętniej wybieranych dań spożywanych na mieście. Co ciekawe, nierzadko wyprzedza popularną pizzę czy klasyczną kuchnię polską. Wbrew pozorom uruchomienie punktu serwującego tę potrawę wcale nie wymaga niebotycznych nakładów. Przyjrzyjmy się temu, ile kosztuje otwarcie kebaba. Na czym nie warto oszczędzać, a gdzie da się ograniczyć wydatki?

Otwarcie kebaba– od czego zacząć?

Otwarcie punktu z kebabem warto zacząć od znalezienia odpowiedniego lokalu. Dobrym rozwiązaniem, które ograniczy ewentualne wydatki, jest wybór miejsca, które jest już wyposażone w konieczne zaplecze gastronomiczne, np. zlew, toaletę, podłączenie gazu i wody. Ile kosztuje otwarcie kebaba w takim przypadku i czy da się rozkręcić biznes, jeśli nie masz wystarczających funduszy?

Ile kosztuje otwarcie kebaba?

W przypadku wspomnianego lokalu z zapleczem koszt otwarcia kebaba może zamknąć się w 30 tysiącach złotych. Jednym z trików, które pozwolą Ci obniżyć początkowe nakłady, może być wykorzystanie firmowych gratisów oferowanych przez przedstawicieli handlowych, np. lodówek na napoje, tablic menu czy szyldów.

Lokal z kebabem bez pieniędzy? To też możliwe!

Co, jeśli koszty otwarcia kebaba przekraczają Twoje możliwości finansowe? Potrzebne środki możesz uzyskać z programów dofinansowań oferowanych np. przez Urząd Pracy. Inną ewentualnością jest także pożyczka lub kredyt. Warto sprawdzić też bieżącą ofertę funduszy unijnych.

Niezbędny sprzęt do lokalu z kebabem 

Wyposażenie lokalu z kebabem zależy przede wszystkim od jego wielkości. W przypadku małych budek wystarczy Ci jedynie podstawowy sprzęt gastronomiczny. Przy większym metrażu dobrym rozwiązaniem mogą okazać się także krzesła i stoliki. Pamiętaj, by w obliczeniach dotyczących kosztów otwarcia kebaba uwzględnić następujące sprzęty:

1. Opiekacz do kebaba– serce restauracji, na którym nie warto oszczędzać! Dobrą praktyką jest zakup dwóch urządzeń. Opiekacze występują w wersji gazowej i elektrycznej.

2. Dobry nóż do kebaba– najlepiej elektryczny, w tym przypadku także warto zaopatrzyć się w dwie sztuki.

3. Praktyczną ladę z miejscem na sałatki i dodatki – doskonale sprawdzą się rozwiązania ze stali nierdzewnej, które są bardzo wytrzymałe i higieniczne.

4. Dobrą frytkownicę – frytki to bardzo popularny dodatek do kebaba.

5. Grill do opiekania kanapek.

6. Pozostałe akcesoria, takie jak szafa chłodnicza na napoje, zamrażarka, lodówka czy mikrofalówka.

Szacując koszt otwarcia kebaba, pamiętaj także o wyposażeniu zaplecza, w którym powinien znaleźć się duży, dwukomorowy zlew oraz umywalka do mycia rąk.

A może food truck z kebabem? Ile to kosztuje?

Alternatywą dla tradycyjnego lokalu może okazać się food truck! Ile kosztuje otwarcie kebaba w formie mobilnej? W takim przypadku do podstawowych wydatków musisz doliczyć też zakup odpowiedniego samochodu. Dostosowanie go do potrzeb gastronomii to około 5-10 tysięcy złotych. Dobrym rozwiązaniem może być także food truck używany, który nabędziesz za mniej więcej 20-30 tysięcy.

Planujesz otwarcie kebaba? Sprawdź, jak możemy Ci pomóc!

Mamy nadzieję, że nasze zestawienie okazało się pomocne i masz już wizję tego, ile kosztuje otwarcie kebaba. Jak widzisz, uruchomienie tego typu gastronomii nie wymaga bardzo dużych nakładów. Jeśli rozważasz taką inwestycję, zapraszamy do naszego sklepu! Znajdziesz w nim szeroki wybór solidnych urządzeń dedykowanych lokalom, które specjalizują się w serwowaniu kebaba.

Sprawdź stan połączenia z internetem