Jak wybrać profesjonalny grill do kebaba? Podpowiadamy!

2021-05-31

O popularności kuchni tureckiej nikogo nie trzeba przekonywać. Kebab od wielu lat wiedzie prym wśród fast foodów. Jest jednym z najczęściej zamawianych dań obok pizzy. Otwierając lokal gastronomiczny specjalizujący się w tureckich przysmakach, stajesz przed wyborem jego wyposażenia. Podstawowym i najważniejszym urządzeniem jest niewątpliwie grill do kebaba. Różnorodność modeli dostępnych na rynku może doprowadzić do zawrotu głowy. Radzimy, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego sprzętu.

Co wziąć pod uwagę kupując grill do kebaba?

Podejmując decyzję, kieruj się przede wszystkim swoimi indywidualnymi potrzebami. Wybierz taki sprzęt, który wpisze się w profil Twojej firmy i jak najlepiej spełni Twoje oczekiwania. Pierwszą kwestią, którą musisz wziąć pod uwagę, jest liczba obsługiwanych gości. Przekłada się ona bezpośrednio na ilość mięsa, które będziesz przygotowywać w tym samym czasie. W dużych lokalach sprawdzi się opiekacz, który jest w stanie jednocześnie przygotować wiele kilogramów pieczeni. Szacując ilość wydawanych kebabów dziennie, możesz dopasować liczbę stref grzewczych w urządzeniu oraz długość sztycy do wsadu. Jest to bardzo istotne, jeśli nie chcesz, żeby Twoi klienci długo czekali na zamówienie.

Grill do kebaba gazowy czy elektryczny?

Niewątpliwą zaletą gazowego grilla do kebaba są niższe koszty użytkowania. Ma to szczególne znaczenie w przypadku dużych lokali, które wydają znaczną ilość porcji dziennie. W takich miejscach sprzęt musi być stale włączony, żeby nadążyć z przygotowaniem zamówionych dań. Wadą jest przestrzeń, którą zajmuje. Jest znacznie większy od opiekaczy elektrycznych i w małym lokalu możesz mieć problem ze znalezieniem dla niego miejsca. Decydując się na gazowy grill do kebaba pamiętaj, żeby dbać o jego wzorowy stan. To zapewni bezpieczeństwo Twoim pracownikom i gościom. Sprawdź dostępność najbardziej narażonych na zużycie części zamiennych i miej je zawsze pod ręką.

Grille elektryczne charakteryzują się znacznie prostszą konstrukcją. Dzięki temu są łatwiejsze w obsłudze. Możesz je podłączyć wszędzie tam, gdzie nie masz możliwości zasilania urządzenia gazem. Zaletą opiekaczy elektrycznych jest wydajność pracy. Bardzo szybko osiągają optymalną temperaturę, co pozwala na sprawne serwowanie dań. Zwróć uwagę na jakość sprzętu, żeby nie ryzykować utraty smaku potraw. Złej jakości opiekacz może je wysuszać.

Niezależnie od rodzaju grilla do kebaba, na jaki się zdecydujesz, pamiętaj o tym, żeby zawsze stawiać na jakość. Zamówienie sprzętu renomowanej marki to gwarancja jego niezawodności. A to bezpośrednio przekłada się na płynną pracę Twojego lokalu i zadowolenie klientów.