Jak zrobić prawdziwego kebaba? Sprawdź, czego potrzebujesz!

2021-04-23

Smakowita turecka potrawa podbiła serca wielu osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że w każdym polskim mieście powstają nowe punkty, które zdają się znać tajemnicę przyrządzania najlepszego kebaba. Jeśli jednak ktoś zadał sobie trud, by sprawdzić, z jakich składników oraz maszyn korzystają poszczególni kucharze, często złapałaby się za głowę. Nie wszystko jest bowiem tak profesjonalne, jak powinno. Sprawdź, jak zrobić prawdziwego kebaba, który smakuje nieziemsko.

Najlepsze składniki zapewnią Ci sukces w przygotowywaniu prawdziwego kebaba

Podstawą oryginalnego kebaba jest oczywiście mięso. Wykorzystuje się najczęściej baraninę, cielęcinę i drób, które trzeba odpowiednio przyrządzić. Służy do tego profesjonalny opiekacz, na którym przygotowuje się do 70 kg mięsa. Cały proces jest raczej powolny, szczególnie na początku. Pozwala to wydobyć odpowiednią soczystość i głębię aromatu z każdego kęsa. Ważny jest bowiem sposób, w jaki z mięsa wycieka tłuszcz. Skapując może równomiernie nasączyć mięso, a to zapewnia taki doskonały smak i wilgotność. Odpowiednio upieczone mięso krojone jest na kawałki i następnie trafia do bułki lub tortilli. Podawane jest w towarzystwie świeżych warzyw, a całość podlana zostaje sosem. W tureckim kebabie dominuje kolendra, kardamon i kmin rzymski.

Prawdziwy kebab potrzebuje profesjonalnego sprzętu

Osoby rozsmakowane w kuchni tureckiej bardzo często przyrządzają tę potrawę w domu. Wykorzystują różnorodne piecyki i grille, by uzyskać zbliżony do oryginalnego smak. Jednak, gdy chcesz wiedzieć, jak zrobić prawdziwy kebab, musisz wiedzieć, że kluczem jest sprzęt. Profesjonalny opiekacz jest jedynym urządzeniem pozwalającym tak przyrządzić mięso. Jeśli jest ono podawane w bułce lub tortilli, niezbędny jest grill, który je podgrzeje. Wracając jeszcze do głównego składnika, uporasz się z nim dzięki elektrycznemu nożowi. A chcąc utrzymać wysoki poziom usług, niezbędne będzie regularne serwisowanie i konserwacja używanego sprzętu. O tym wszystkim trzeba pamiętać, gdy zależy Ci na jakości.

Jak zrobić prawdziwego kebaba? To wiedzą profesjonaliści!

Odwiedzając punkty gastronomiczne, słynące z prawdziwego kebaba, możesz podpatrzeć, jak zrobić go prawidłowo. Jednak, jeśli nie będziesz mieć dostępu do sprzętu, o którym mowa, raczej nie osiągniesz satysfakcjonującego efektu. Dlatego chcąc otworzyć swój bar z tego typu daniami, przede wszystkim zainwestuj w opiekacz itp. Masz do wyboru urządzenia elektryczne i gazowe, o różnych rozmiarach i mocy. Dzięki temu z łatwością znajdziesz sprzęt, który sprosta Twoim wymaganiom. Taki wydatek początkowy szybko się zwróci, gdyż smakowitym kąskom nikt się nie oprze. Inwestując więc w wyposażenie lokalu, możesz stać się liderem na lokalnym rynku.