Jaki sprzęt pozwoli Ci przygotować różne rodzaje kebaba?

2021-04-23

Popularne danie kuchni fast food, znane pod nazwą kebab, może przybierać różne formy. W zależności od tego, w jakiej części świata powstaje i z jakiego mięsa, tak też smakuje. Każdy bowiem dodaje do niego coś od siebie. Ten oryginalny, turecki wciąż stanowi punkt wyjścia dla nowo powstających punktów gastronomicznych. Jeśli i Ty myślisz o rozpoczęciu prowadzenia takiej działalności, przygotuj się do niej odpowiednio. Potrzebujesz nie tylko profesjonalnego sprzętu, lecz także smakowitego mięsa. Sprawdź różne rodzaje kebaba, by wybrać ten, który Ci najbardziej odpowiada.

Różne rodzaje kebaba przyrządzane są najczęściej w ten sam sposób

Niezależnie od tego, czy sięgniesz po baraninę, drób, jagnięcinę czy cielęcinę, aby mięso dobrze upiec, potrzebujesz opiekacza. Przydaje się on także w przypadku miksów, gdy jednocześnie przyrządza się kilka rodzajów mięs. Pionowy rożen pozwala uzyskać efekt znany powszechnie jako doner kebab. Profesjonalne urządzenie sprawdzi się w przypadku 70 kg mięsa, co wystarczy na sporo porcji smakowitego dania. Sekretem tego rodzaju opiekania jest wydobywający się i spływający tłuszcz. Sposób, w jaki się to odbywa, zapewnia mięsu delikatność i soczystość każdego kęsa.

Kebab - potrawa o różnych obliczach

Inne rodzaje kebaba, na jakie można się natknąć w różnorodnych restauracjach i barach, to:

- shish kebab – przygotowywany na szpikulcu,

- izgara kebab – mięso jest grillowane,

- adana kebab – mielone mięso opieka się w postaci wałeczków nad ogniem,

- iskender kebab – mięso kroi się w plastry,

- tandir kebab - całe jagnię pieczone w ceglanym piecu,

- patlican kebab - mięsny szaszłyk z grillowanym bakłażanem.

Różne rodzaje kebaba wymuszają różnorodny sprzęt

Ten najczęściej spotykany rodzaj dania, czyli kebab na obrotowym opiekaczu, najprościej przyrządzić. Czas i energia włożona w ten proces z pewnością skłania wiele osób do zdecydowania się na ten właśnie typ sprzętu. W takim wypadku przydaje się też elektryczny nóż, którym z łatwością odkroisz gotowe już fragmenty mięsa. A do podgrzewania bułek czy placków tortilli potrzebny będzie grill. Jeśli więc planujesz otwarcie własnego lokalu z taką potrawą, zdecyduj się na całe niezbędne wyposażenie. Dzięki niemu Twoi klienci otrzymają satysfakcjonujące danie i wrócą po więcej.