Kebab — franczyza, która będzie się opłacać?

2021-03-18

Różne formy prowadzenia działalności gospodarczej związanej gastronomią to bardzo rozległy temat. Jedną z najpopularniejszych z nich jest franczyza. Kebab, fast foody, a nawet większe restauracje są dostępne do poprowadzenia w tym modelu finansowym. Pojawia się pytanie, czy warto pójść w tym kierunku i czy taki biznes będzie się opłacać?

Na co zwrócić uwagę na samym początku przygody z gastronomią?

Konkurencja wśród gastronomii jest niezwykle zacięta. Każdego roku powstaje wiele nowych lokali. Niestety badania pokazują, że lwia część z nich nie jest w stanie przetrwać pierwszego roku działalności. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, czy niewielki kebab, franczyza pozwala ci zacząć od razu pod szyldem rozpoznawalnej marki. Czas, w którym musisz wypracować swoją renomę, znacząco się skraca, a zaufanie klientów do twoich wyrobów od samego początku jest większe. Po twojej stronie będzie ich utrzymanie dzięki jakości. To dużo prostsze zadanie.

Korzyści płynące z franczyzy — kebab ma szansę na rynku!

Dzięki takiej współpracy masz szansę przetrwać najtrudniejszy okres. Twój kebab dzięki franczyzie będzie miał zarys strategii finansowej i wsparcie w początkowej fazie działalności. W zależności od marki, otrzymasz pomoc w sfinansowaniu wyposażenia, analizy rynku czy przy wyborze odpowiedniego sprzętu kuchennego. Problemy związane z wystrojem, kartą czy nawet promocją także stają się mniejsze. Minusem jest oczywiście opłata, która jest częścią z zysku, który wypracujesz. Taki układ wydaje się bardzo uczciwy.

Co franczyza załatwia, a o co zatroszczysz się sam?

Nie każda franczyza zagwarantuje ci całe wyposażenia do swojego kebaba. Bardzo często jest tak, że otrzymujesz listę sprzętów. Wtedy warto zgłosić się do sprawdzonego sprzedawcy, który doradzi ci jakie bemary, opiekacze, frytkownice i grille powinieneś zakupić. Pamiętaj, że sprzęt odpowiedniej jakości to podwójna oszczędność. Dzięki niemu nie zaznasz przerw serwisowych, a jego długowieczność jest atutem, o którym mogą pomarzyć ci, którzy zdecydowali się na sprzęt po kosztach.