Kebab powstaje z kilku akcesoriów. Dowiedz się, jaki sprzęt gastronomiczny wybrać!

2020-11-13

Prowadzenie punktu gastronomicznego to bardzo dobry pomysł na realizowanie swoich pasji związanych z gotowaniem. Jeśli chcesz sprawdzić się w tej branży i poszukujesz ciekawego pomysłu na biznes, warto rozważyć otwarcie punktu, który przygotowuje kebaby. Może to być główna część działalności lub tylko jej fragment. W każdym z tych przypadków potrzebujesz sprzętu gastronomicznego. Kebab wymaga określonego sposobu przyrządzenia, jeśli ma być smaczny i polecany przez klientów.

Lokal i jego wyposażenie powinny tworzyć spójną całość

W Polsce dokładne przepisy, które określają zasady przechowywania półproduktów, składników i rozlokowania sprzętu gastronomicznego określa między innymi sanepid. Dlatego przed zakupem wyposażenia do swojego punktu, gdzie klienci kupią kebab, musisz zdecydować się na właściwy lokal. Jeszcze kilka lat temu najbardziej prestiżowe restauracje znajdowały się w ścisłym centrum miasta, głównie na starówce. 

Obecnie do prowadzenia dobrze prosperującego kebabu potrzebujesz jednej rzeczy, doskonałej opinii, którą wystawią Twoi klienci. W związku z tym wybór lokalu powinien spełniać przede wszystkim Twoje oczekiwania co do ustawności i zgodności z przepisami sanitarnymi. Najważniejszą część pracy wykonasz sam, wspólnie ze sprzętem gastronomicznym. Kebab wymaga opiekacza, noży, ostrzałki i grilla do bułek.

Jaki sprzęt gastronomiczny? Kebab potrzebuje asortymentu klasy Premium!

Jeśli chcesz robić kebaby smaczne, pełne naturalnych składników, z wysokiej klasy mięsa, musisz zbudować dobre relacje z dostawcami składników. Istotny jest również sprzęt gastronomiczny. Kebab tworzy przede wszystkim odpowiednio przyprawione i upieczone mięso. Uzupełnieniem są warzywa, którym towarzyszy sos czosnkowy na bazie jogurtu lub inne dodatki. 

Do przygotowania takiego dania potrzebujesz kilku akcesoriów, po pierwsze wysokiej klasy opiekacza. Najlepiej wybrać sprawdzone i docenione przez właścicieli kebabów opiekacze firmy POTIS. Do wyboru są egzemplarze zasilane gazem ziemnym lub z butli propan. Sukcesywnie pieczone mięso z baraniny lub kurczaka na obrotowym rożnie należy odpowiednio ściąć.

Tutaj z pomocą przychodzą elektryczne noże do kebabów, które pozwalają na odcinanie soczystych kawałków mięsa z ogromną łatwością. Niemal chirurgiczna jakość cięcia za każdym razem sprawia, że waga tego składnika jest zawsze taka sama, przez co możesz sprawiedliwie dodawać mięso do porcji.

Grill do bułek - obowiązkowe wyposażenie!

Oczywiście kebab opiera się przede wszystkim na wysokiej klasy mięsie, jednak w klasycznej wersji podaje się go w podpieczonej bułce. Do tego potrzebujesz specjalnego grilla, który pozwala na szybkie zarumienienie wielu odmian pieczywa. W ten sposób możesz rozbudować swoje menu o wszystkie odmiany kebabu i dotrzeć do szerszej grupy klientów. Wiesz już jaki sprzęt gastronomiczny wybrać. Kebab to stosunkowo prosta i tania forma na rozpoczęcie działalności w tej branży. Zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz produkty w sam raz do swojej firmy!