Mięso kebab, jak zrobić je domowymi sposobami? Poznaj zdrowy i smaczny przepis!

2020-08-25

Polska przez niektóre osoby nazywana jest krajem kebabu. Trudno jednoznacznie określić czy jest to wada, a może zaleta Polaków. Danie w postaci mięsa typu kebab ma długą historię...

 

Trudno jednoznacznie określić czy jest to wada, a może zaleta Polaków. Danie w postaci mięsa typu kebab ma długą historię. Niektóre źródła podają, że pierwsze tego rodzaju potrawy serwowano już w starożytności. Jednak prawdziwa popularność zaczęła się od Turcji i odmiany Döner kebab, czyli pieczonego mięsa wokół własnej osi na pionowym rożnie. Okazuje się, że te pyszne danie można zjeść także w domu. Mięso kebab, jak zrobić je domowymi sposobami?

Najważniejsza jest jakość mięsa

Niestety jakość serwowanych kebabów w Polsce w niektórych restauracjach pozostawia wiele do życzenia. Największym wyzwaniem jest znalezienie miejsca, w którym podawane jest wysokiej klasy mięso z kurczaka lub z wołowiny. Większość oferowanych produktów jest mocno przetworzona. Dlatego pierwszym krokiem do zrobienia mięsa kebab jest zakup zdrowego i smacznego mięsa. Za nieco wyższą ceną idzie również jakość. Restauracje bazują głównie na zyskach, więc decydują się na produkty o długiej przydatności do spożycia i łatwe w obróbce. W domowej kuchni mięso kebab nie musi przynieść zysku.

Mięso kebab, jak zrobić je w domowym piekarniku?

Do stworzenia pysznego i zdrowego kebabu potrzebujesz jedynie kilku składników. Przypominamy jeszcze raz, dobrej jakości mięso to absolutna podstawa. Wybierz przykładowo kilogram piersi z kurczaka. Może być również wołowina. W dalszej części przepisu dowiesz się, jaka jest drobna różnica w sposobie pieczenia. Do tego potrzebujesz dużego jogurtu naturalnego, pieprzu, soli, ząbku, czosnku, ketchupu boczku, i odrobiny curry. Po wstępnym umyciu i podzieleniu mięsa na drobniejsze porcje należy wyżej wymienione składniki ze sobą wymieszać w misce. Pomijając oczywiście boczek i kurczaka, lub wołowinę. Do tego potrzebujesz jeszcze dwóch patyków do szaszłyków. Gdy zrobisz sos, nabij podzielonego kurczaka lub wołowinę na patyki. Pomiędzy nimi umieść kawałki boczku. Wszystko polej sosem i wstaw do lodówki na trzy godziny. Po wyjęciu z niej postaw na blachę do pieczenia z papierem i wstaw do piekarnika na około godzinę. W przypadku wołowiny półtorej godziny o temperaturze dwustu stopni. Na koniec wyjmij przygotowane danie i gotowe. 

Frytki i sałatka, jako propozycja dodatków

Mięso kebab, jak zrobić dodatki do upieczonej podstawy tego pysznego dania? Musisz pamiętać, że prawdziwy kebab ma jeszcze wokół siebie sporo innych składników. Również możesz przygotować je w domu. Sałatka z cebulą, papryką, sałatą i pomidorem lub ogórkiem. Do tego frytki lub ser feta. To wszystko należy położyć na jednym talerzu, wcześniej odpowiednio dzieląc porcje mięsa. Tak w kilka godzin powstaje szybki i zdrowy domowy obiad.