AMG Gastro - Profesjonalne wyposażenie gastronomii
Darmowa dostawa od 70,00 zł

Gyros a kebab – dwie różne potrawy, które łatwo ze sobą pomylić. Sprawdź dlaczego!

2025-05-13
Gyros a kebab – dwie różne potrawy, które łatwo ze sobą pomylić. Sprawdź dlaczego!

Popularne dania typu fast food od lat szturmują polskie lokale gastronomiczne. Dużym uznaniem cieszą się szczególnie potrawy kuchni arabskiej, skąd pochodzi m.in. kebab. Także podobny do niego gyros ma sporą grupę fanów, którzy nie do końca wiedzą, że rozsmakowują się w czymś innym, a nie właśnie w tureckim specjale. Choć nie jest to wcale takie trudne do rozróżnienia, mało kto zastanawiania się, czy je coś więcej niż pokrojone mięso w bułce. Sprawdź, dlaczego gyros a kebab to nie to samo!

Dwa kraje, dwa smaki

Na pierwszy rzut oka oba dania wyglądają tak samo i to dlatego mało kto wie, czy je gyros, a może kebab. Różnią się jednak smakiem i gdyby przyszło Ci skosztować obu naraz, z pewnością odkryłbyś w jaki sposób. Warto podkreślić, że oba dania pojawiły się w Polsce już w latach 90., choć dopiero od niedawna są tak bardzo powszechne. Teraz częściej można spotkać kebab w bułce, natomiast gyros sprzedawany jest w formie sałatki, z dodatkiem warzyw i sosu tzatziki.

Co ciekawe, sposób ich powstawania jest bardzo zbliżony i wymaga użycia profesjonalnego opiekacza. W obu przypadkach umieszcza się tam baraninę, drób lub cielęcinę, a do gyrosu może trafić także wieprzowina. Urządzenia z rusztem przyjmą każde z tych mięs, które ma szansę równomiernie się upiec, w dość krótkim czasie. Ponieważ gotowe kawałki odcina się za pomocą specjalnego noża, a ruszt wciąż się obraca, szybko podpiekają się kolejne warstwy mięsa.

Dobry gyros, a kebab?

Z Grecji pochodzi gyros, a kebab z Turcji, i to jest podstawowa różnica między tymi daniami. Wpływa na smak i aromat, przez co znawcy tematu nie mają problemu z ich rozróżnieniem, w przeciwieństwie do przeciętnego, głodnego konsumenta. Odmienne aromaty udaje się uzyskać dzięki przyprawom, tak charakterystycznym dla regionów, z których pochodzą dania. W greckim gyrosie czuć czosnek, oregano i paprykę, natomiast w tureckim kebabie dominuje kolendra, kardamon i kmin rzymski.

Sekretem przyrządzania potraw, który sprawia, że tak pyszny jest gyros, a kebab może się z nim równać, jest ociekający tłuszcz. Ponieważ skapując, równomiernie nasącza on mięso, smakuje ono wyśmienicie i nie jest suche, ani spalone. Zakup profesjonalnego opiekacza jest więc podstawowym warunkiem do stworzenia pysznego dania. Jeśli myślisz o otwarciu budki z gyrosem albo kebabem, to właśnie od tego powinieneś zacząć.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2025
pixel