Wyposażenie lokali gastronomicznych - jak właściwie wyposażyć lokal gastronomiczny?

Każdy lokal gastronomiczny, poczynając od budki z zapiekankami przy dworcu kończąc na wykwintnej restauracji w centrum miasta nie obejdzie się bez sprzętu gastronomicznego.
Każdy lokal gastronomiczny, poczynając od budki z zapiekankami przy dworcu kończąc na wykwintnej restauracji w centrum miasta nie obejdzie się bez sprzętu gastronomicznego. Dobrej jakości urządzenia gastronomiczne, jak się okazuje - stanowią nieodłączny element poprawnego funkcjonowania lokalu oraz wpływają znacząco na poziom zadowolenia klientów. Sprawne maszyny gastronomiczne potrafią zaoszczędzić wiele czasu, który to człowiek może przeznaczyć na inne ważne czynności.
Hurtownia gastronomiczna jak AMG Gastro to świetny wybór gdy mowa o kompleksowym wyposażeniu lokali gastronomicznych wszelakich gabarytów. Oferujemy profesjonalne urządzenia i zawsze jesteśmy otwarci i chętni do dzielenia się naszą wiedzą gromadzoną na przestrzeni lat, dlatego też w razie jakichkolwiek pytań lub próśb o spreparowanie indywidualnej oferty na potrzeby Twojego lokalu - zapraszamy do KONTAKTU! :)
Lokal gastronomiczny możemy podzielić na strefy, w skład których wchodzą:
-kuchnia główna,
-zaplecze kuchenne,
-wnętrza socjalne i porządkowe,
-sala konsumpcyjna,
-zaplecze techniczne.
Każdą z tych stref oczywiście pasowałoby należycie wyposażyć!
Prowadzenie lokalu gastronomicznego bez pomocy urządzeń w dzisiejszym świecie nie ma prawa bytu. Odpowiednie wyposażenie restauracji to podstawa. Urządzenia gastronomiczne przeznaczone by zastąpić pracę ludzkich rąk stały się standardem, bez którego trudno sobie dziś wyobrazić sprawne funkcjonowanie restauracji czy baru. Okazuje się, iż sprzęt gastronomiczny niezbędny jest do szybkiego i sprawnego obsłużenia klienta. Poprawne wyposażenie kuchni jak i zaplecza kuchennego jest kluczowe. Odpowiedni sprzęt gastronomiczny w kooperacji z profesjonalnym personelem to klucz do sukcesu, dlatego też zazwyczaj wyposażenie firm gastronomicznych obfituje w renomowane marki, które spełniają swoje zadanie w 100%. Kuchnia gastronomiczna powinna sprzyjać nam w pracy, dlatego też dobrej jakości urządzenia kuchenne to zawsze dobry wybór!
Do najważniejszego wyposażenia w gastronomii zaliczyć możemy:
-ekspres ciśnieniowy, młynek do kawy, piec konwekcyjny,
-chłodziarko-zamrażarka, meble kuchenne, formy do ciast,
-zastawa do herbaty, mikrofalówka, grill elektryczny,
-płyta indukcyjna, zestaw talerzy i sztućców,
-szklanki i inne akcesoria kuchenne, garnki, miski, patelnie,
-deski do krojenia, pojemniki i inne naczynia kuchenne,
-kasa fiskalna, witryna chłodnicza, kostkarka do lodu,
-stoły i stoliki, szafki stojące, zmywarka do naczyń,
-zlewozmywak, okap, miesiarka planetarna,
-mikser, oświetlenie.
Dodatkowe elementy wyposażenia uzależnione będą od charakteru prowadzonej działalności. Firmy gastronomiczne chcące wyróżnić się na tle innych, coraz częściej wybierają dobrej jakości sprzęt gastronomiczny, wiedząc dobrze, że każdy kwota zainwestowana w ponadprzeciętny sprzęt zwraca się z nawiązką. Urządzenia gastronomiczne najwyższej jakości, świadczą o wiedzy, doświadczeniu i determinacji zespołu do świadczenia w miarę jak najlepszej jakości usług. W dobie wszechobecnej konkurencji profesjonalne wyposażenie kuchni stanowi podstawę przyszłego sukcesu. Na wielofunkcyjne urządzenia, które potrafią spełniać zadanie od paru, do parunastu pojedynczych urządzeń nie decyduje się każda firma, choć warto, ponieważ może nam to zaoszczędzić wiele czasu. Gdy mowa o specjalistycznych urządzeniach gastronomicznych warto zainwestować w sprzęt z górnej półki, biorąc pod uwagę, iż ceny tańszych zamienników nie zrekompensują nam jakości. Profesjonalne urządzenia gastronomiczne są niejako filarem poprawnego działania lokalu, napędzając całą gastronomiczną "maszynę". Wszystkie urządzenia gastronomiczne wchodzące w skład naszego gastronomicznego arsenału powinny być odpowiednio eksploatowane i serwisowane na bieżąco a na pewno odpłacą się nam niezawodną pomocą!
Kuchnia lokalu gastronomicznego to jedno z ważniejszych miejsc w lokalu. Przy wyborze mebli w lokalach gastronomicznych musimy ściśle stosować się do określonych przepisów sanitarnych. Z tego też powodu meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej stały się swego rodzaju normą gdy mowa o profesjonalnej kuchni. Niektóre z ich zalet to choćby łatwe utrzymanie w czystości, trwałość oraz łatwa adaptacja do każdego rodzaju kuchni. Kompleksowe wyposażenie kuchni to podstawa do swobodnej, właściwej pracy. W internetowym sklepie gastronomicznym AMG Gastro posiadamy przeróżne warianty mebli gastronomicznych, dzięki czemu z pewnością znajdziesz sprzyjający rozmiar dla Twojej kuchni! Wyposażenie kuchni gastronomicznej w przemyślany sposób może zaoszczędzić nam wiele czasu i przyśpieszyć proces przygotowywania potraw. Gdy mowa zaś o zapleczu kuchennym, które odpowiada za całą produkcję gastronomiczną, musi ono również spełniać wszystkie wymogi sanepidu i PIP-u. Warto wyposażyć go zatem w regały, szafy chłodniczo-mroźnicze i przygotowalnie warzyw.
Gdy mowa o podstawowym wyposażeniu w gastronomii, zapomnieć nie można o urządzeniach chłodniczych, jak i grzewczych. Większość produktów przechowuje się w chłodniach lub zamrażalkach by zachować świeżość. Zaś urządzenia grzewcze potrzebne są nam koniecznie do przygotowywania dań, które wymagają obróbki termicznej. Odpowiednie urządzenia gastronomiczne takie jak lodówki, zamrażalki oraz piece gastronomiczne, witryny grzewcze i grille kontaktowe są w stanie nas w tym wyręczyć.
Obróbka mechaniczna jest kolejnym z ważnych aspektów poprawnego funkcjonowania w gastronomii. Coraz częściej firmy inwestują w wielofunkcyjny sprzęt gastronomiczny, który potrafi zastąpić parę urządzeń. W wyposażenie firm takich jak restauracje i bary wchodzić mogą takie urządzenia jak:
-blendery ręczne lub stojące,
-miksery ręczne,
-miesiarki planetarne,
-maszynki do mielenia mięsa,
-szatkownice do warzyw.
Pozostałe z urządzeń należy wybierać zależnie od rodzaju naszego lokalu.
Łatwo wywnioskować, iż wyposażenie w gastronomii nie kończy się tylko i wyłącznie na zapewnieniu sprzętu kuchennego. Równie ważnym okazuje się stworzenie przyjemnej i sprzyjającej atmosfery. Wybór odpowiednich mebli oraz oświetlenia, potrafi przyciągnąć klientów. Inwestycja w dobrej jakości karty menu jest również dobrym pomysłem, który stanowi zarówno funkcję praktyczną jak i wizerunkową. Standardem w dobrych lokalach jest również wysokiej jakości sprzęt grający oraz darmowa sieć WiFi.
Łatwo się domyślić, iż miejsca w których możemy zostać uraczeni kebabem, powinny zostać wyposażone w profesjonalny sprzęt gastronomiczny przygotowany pod tym kątem. Do najlepszych urządzeń pod kątem przygotowywania dań typu kebab, należą niezmiennie opiekacze oraz noże. Profesjonalne urządzenia gastronomiczne okazują się tu konieczne. Opiekacze dzielimy na gazowe oraz elektryczne. Więcej informacji co do wyboru opiekacza możesz znaleźć na naszym blogu TUTAJ. Zaś co do noży, które również stanowią nieodłączny element wyposażenia, podzielić je można na ręczne oraz elektryczne. W AMG Gastro duży wybór urządzeń zawdzięczamy ofercie obfitującej w najlepsze marki na rynku takie jak : MELTEM, POTIS, UYAR, TANDIR, PIRGE czy producent maszyn gastronomicznych jak YATO. Jak potwierdza większość użytkowników - urządzenia gastronomiczne renomowanych marek to właściwy wybór gdy w planach długofalowych zależy nam na jak największym zadowoleniu klienteli. Aby dla Twoich klientów usługi gastronomiczne serwowane przez Twoją firmę zapadły im długo w pamięć warto zastanowić się nad wyborem AMG Gastro!
Przy prowadzeniu lokali z kuchnią włoską jak pizzerie zakup świeżych produktów to nie wszystko! Koniecznym jest również wyposażenie się w odpowiedni sprzęt, który to umożliwi nam przygotowywanie upragnionych przez klientów potraw. Podstawą wyposażenia będzie oczywiście piec do pizzy. Podstawowy podział obejmuje piece jednokomorowe, dwukomorowe, mini piecie oraz większe piece przemysłowe. W ofercie znajdziesz zarówno piece elektryczne jak i gazowe. Biorąc pod uwagę niemałe koszty inwestycji w piec do pizzy, najwyższej jakości sprzęt okazuje się być właściwą decyzją. Wysokiej jakości urządzenia cechują się trwałością oraz starannością wykonania dlatego też zawsze polecamy zastanowić się nad takową inwestycję. Wybór odpowiedniego pieca uzależniony będzie od potencjalnego ruchu oraz wielkości lokalu.
Sklep gastronomiczny AMG Gastro to miejsce gdzie znajdziesz profesjonalny sprzęt do swojego lokalu. Oferujemy kompleksowe wyposażenie dla szeroko pojętej branży gastronomicznej. Profesjonalne doradztwo oraz zespół fachowych specjalistów jest do Państwa dyspozycji! Nasz sklep internetowy to dobry wybór zarówno dla małych lokali gastronomicznych jak i wielkich restauracji. Oferujemy najróżniejsze urządzenia, które sprawią, iż praca stanie się przyjemnością. Z każdej kategorii produktów oferujemy urządzenia najwyższej jakości sprawdzone w ferworze codziennych wyzwań gastronomicznych. Oferowane przez nas wyposażenie gastronomiczne spełnia wszelakie normy. Proponujemy urządzenia gastronomiczne tylko sprawdzonych marek takich jak DOST, OEM czy producent maszyn gastronomicznych RESTO QUALITY. Jesteśmy w czołówce firm oferujących sprawdzone produkty w zadowalających cenach. Oferta wyposażenia gastronomicznego zarówno polskich jak i zagranicznych producentów opiewa w niezawodne i sprawdzone przez nas produkty. W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości oryginalne części zamienne, dzięki czemu Twój sprzęt posłuży Ci na długo. Dobre sklepy ze sprzętem gastronomicznym podchodzą do wyposażenia w sposób kompleksowy, dlatego też AMG Gastro posiada wszystkie niezbędne produkty i sprzęty potrzebne do otwarcia nowego punktu gastronomicznego. Zapewniamy wyposażenie zakładów gastronomicznych o każdym możliwym profilu. Dla zdecydowanych klientów proponujemy sprzęt gastronomiczny w konkurencyjnych cenach, SKONTAKTUJ się z nami i przekonaj się sam :)