Podpowiadamy, jak otworzyć kebab krok po kroku! Sprawdź, jakie to proste!

2021-01-28

Kebab to jeden z faworytów wśród dań spożywanych poza domem! Wiele osób woli go od popularnej pizzy oraz kuchni polskiej. Co więcej, wybierany jest tak często, że rynek lokali, które zajmują się tą kultową potrawą, warty jest kilka miliardów złotych! Jeśli marzysz o własnym punkcie gastronomicznym, to biznes o takim charakterze może okazać się strzałem w dziesiątkę! Sprawdź, jak otworzyć kebab krok po kroku i przekonaj się, że wcale nie jest to trudne!

Lokale z kebabem od lat cieszą się stabilną pozycją na rynku. Co więcej, nisza ta rozwija się niezwykle dynamicznie i nic nie wskazuje na to, by miała stracić sympatię klientów. Własna gastronomia, która wpisuje się w ten trend to bez wątpienia ciekawy pomysł na biznes. Jej zaletą jest także relatywnie niska kwota, którą musisz wygospodarować na start. Przyjrzyjmy się temu, jak otworzyć kebab krok po kroku.

Kebab w budce czy w food trucku? 

Podstawową kwestią, którą musisz rozważyć podczas planowania gastronomii, jest jej forma i miejsce. W przypadku kebaba doskonale sprawdzą się zarówno niewielkie budki, jak i mobilne food trucki. Jeśli zdecydujesz się na opcję pierwszą, wygodnym rozwiązaniem będzie postawienie na lokal, w którym jest już podstawowe zaplecze – toaleta, zlew, gaz i woda. Jeżeli wolisz wersję mobilną, możesz np. rozejrzeć się za używanym food truckiem, którego zakup powinien zamknąć się w 20-30 tysiącach złotych. Jak otworzyć kebab, gdy masz już plan na odpowiednią lokalizację?

Jak otworzyć kebab – z pieniędzmi lub bez?

W rozważaniach o tym, jak otworzyć kebab krok po kroku, nie sposób nie wspomnieć o funduszach. Uruchomienie punktu w niewielkiej budce może zamknąć się w 30 tysiącach złotych. Food truck wraz ze sprzętem to koszt około 50 tysięcy. Co, jeśli nie masz potrzebnej kwoty? Pomocne mogą okazać się dofinansowania – np. unijne lub te przyznawane przez Urząd Pracy. Opcjonalnie możesz zdecydować się także na kredyt lub pożyczkę.

Serce restauracji, czyli menu! Co w nim umieścić? 

Kluczem do sukcesu w prowadzeniu gastronomii jest oczywiście pyszne menu. Co wziąć pod uwagę, jeśli zastanawiasz się nad otwarciem kebaba? Poza nim samym lokale o takim charakterze serwują zazwyczaj frytki i surówki. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się także wprowadzenie do oferty bardzo modnych ostatnio burgerów.

Jak otworzyć kebab krok po kroku? Zadbaj o niezbędne wyposażenie 

Jeśli chcesz otworzyć kebab, musisz zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Pamiętaj, że to właśnie od niego w dużej mierze będzie zależał smak Twoich potraw, dlatego w tej kwestii nie warto oszczędzać! Co powinno znaleźć się w lokalu?

 – dobry opiekacz do kebaba– podstawa działania restauracji

– solidny nóż – najlepiej elektryczny

– lada z pojemnikami na sałatki i dodatki

– grill kontaktowy do opiekania bułek

– profesjonalna frytkownica

– szafa chłodnicza na serwowane napoje

– dodatkowe sprzęty, np. lodówka, zamrażarka czy mikrofalówka

Zaplecze i przepisy sanitarne

Kolejnym koniecznym aspektem, który musisz uwzględnić w swoim planie na otwarcie kebaba krok po kroku, jest kwestia zaplecza i przepisów sanitarnych. W części kuchennej powinna znaleźć się umywalka do mycia rąk oraz duży zlew wyposażony w dwie komory. Sanepid ma też określone przepisy, których egzekwuje od tak zwanej małej gastronomii. Do najważniejszych należą następujące założenia:

1. Drogi brudne oraz czyste nie mogą się krzyżować.

2. Wymaga się umowy na wywóz resztek jedzenia i frytury.

3. Zlewy powinny być podzielone na funkcje, np. mycie warzyw czy mycie naczyń.

4. Pracownicy muszą mieć aktualne książeczki Sanepidu.

5. Podłogi muszą być wyłożone zmywalnymi materiałami.

6. Lokal musi prowadzić książkę dedykowaną kontrolom sanitarnym.

Chcesz otworzyć kebab? Mamy coś dla Ciebie!

Mamy nadzieję, że po powyższej lekturze wiesz już, jak otworzyć kebab krok po kroku. Jak widzisz, wcale nie jest to trudne! Jeśli zdecydujesz się na takie przedsięwzięcie, zajrzyj do oferty naszego sklepu. Znajdziesz w nim szeroki wybór specjalistycznych urządzeń, które doskonale sprawdzą się w lokalu z kebabem.