Wyposażenie gastronomiczne – jaki sprzęt wybrać?

2021-05-31

Otwarcie nowego lokalu gastronomicznego wiąże się z koniecznością podjęcia wielu trudnych decyzji. Poza kwestiami oczywistymi, jak profil firmy i jej lokalizacja, musisz wybrać odpowiedni sprzęt i akcesoria. Prowadzenie działalności w tej branży to niełatwe przedsięwzięcie. Dlatego warto postawić na niezawodne urządzenia, które ułatwią Ci pracę. Profesjonalne wyposażenie gastronomii jest niezbędne, jeśli chcesz osiągnąć sukces. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać najlepsze dla Ciebie.

Czym się kierować przy wyborze wyposażenia w gastronomii?

Profesjonalna kuchnia w lokalu gastronomicznym wymaga nie tylko utalentowanego kucharza i świetnej organizacji pracy. Podstawą jest właściwe wyposażenie. Powinno usprawniać przygotowywanie posiłków, a także zapewniać najwyższą jakość serwowanych dań. Przede wszystkim dobierz sprzęt do profilu swojej działalności. Otwierasz gastronomię oferującą kebab lub fast food? Zainwestuj w profesjonalne opiekacze gazowe lub elektryczne, grille, frytkownice oraz ręczne lub elektryczne noże. Szukaj specjalistycznych urządzeń, których funkcje sprawdzą się w Twoim przypadku. Nie zapomnij o drobiazgach. Zaopatrz się w ostrzałki i wszelkie niezbędne dodatkowe akcesoria, które usprawnią pracę.

Wyposażenie gastronomiczne – postaw na jakość i funkcjonalność!

 Postaw na sprzęt najwyższej jakości. Dzięki bezawaryjnemu działaniu Twoich urządzeń zachowasz spokój ducha. Będziesz mieć gwarancję, że nie zawiodą w najmniej odpowiednim momencie i zrealizujesz wszystkie napływające zamówienia. Często psujący się sprzęt, zwłaszcza jeśli jest kluczowy do przygotowania dania, szybko zniszczy Twój wizerunek. Pamiętaj także, że Twoje wyposażenie powinno być wydajne. Klienci bardzo często się spieszą. Smaczne, szybko serwowane danie zadowoli każdego niecierpliwego gościa.

Nie zapomnij sprawdzić, czy masz dostęp do autoryzowanych serwisów gwarancyjnych i pogwarancyjnych. Dzięki sprawnej naprawie nie będziesz mieć zastojów w pracy. Upewnij się, że łatwo dostaniesz części do urządzeń, które najszybciej się zużywają. Warto je mieć w lokalu i wiedzieć, jak je samodzielnie wymienić.

Jak właściwie zagospodarować przestrzeń dla wyposażenia w gastronomii?

Pamiętaj także o właściwym rozplanowaniu przestrzeni roboczej w kuchni. Zagospodaruj zaplecze, odpowiednio rozmieszczając wyposażenie gastronomiczne. Wykorzystaj maksymalnie całą powierzchnię użytkową. Zadbaj o to, żeby przygotowywanie posiłków było wygodne dla Twoich pracowników. Dzięki temu zwiększysz efektywność ich pracy. To bezpośrednio przełoży się na zadowolenie klientów. Planując przestrzeń nie zapomnij także o spełnieniu wymogów sanitarnych.

Wyposażenie gastronomii dostępne na rynku jest bardzo różnorodne, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie.