


Dieta pescowegetariańska: zdrowie na talerzu

Sztuka krojenia kebaba


Wybór mięsa do kebaba
Mięso kebab to fundament jednego z najpopularniejszych dań street foodowych w Europie i na świecie...

Mięso kebab, jak zrobić je domowymi sposobami? Poznaj zdrowy i smaczny przepis!

Dowiedz się, jak wyposażyć bar z kebabem, by otworzyć wymarzony punkt w mieście

Gyros a kebab – dwie różne potrawy, które łatwo ze sobą pomylić. Sprawdź dlaczego!
Popularne dania typu fast food od lat szturmują polskie lokale gastronomiczne. Dużym uznaniem cieszą się szczególnie potrawy kuchni arabskiej, skąd pochodzi m.in. kebab. Także podobny do niego gyros ma sporą grupę fanów, którzy nie do końca wiedzą, że rozsmakowują się w czymś innym, a nie właśnie w tureckim specjale. Choć nie jest to wcale takie trudne do rozróżnienia, mało kto zastanawiania się, czy je coś więcej niż pokrojone mięso w bułce. Sprawdź, dlaczego gyros a kebab to nie to samo!

Czy wiesz, że w kuchni tureckiej najważniejszy jest opiekacz? Kebab powstaje właśnie w nim!
Każdy punkt gastronomiczny, który przyrządza smakowite jedzenie, nie mógłby działać, gdyby nie cała masa urządzeń i akcesoriów. Jednym z nich, które przydaje się w specjalistycznych restauracjach, jest opiekacz.
Soczyste i smaczne mięso
Jedząc kebab każdy zwraca uwagę na aromatyczne mięso, które stanowi bazę tego dania. By móc serwować je właśnie takie, potrzebujesz profesjonalnego opiekacza. Kebab powstaje bowiem w dość specyficzny sposób i bez niego nie jest to w ogóle możliwe. Solidny opiekacz zmieści nawet 70 kg mięsa, które obraca się wokół przez kilka godzin. Stopniowo odcinane kawałki odsłaniają kolejne warstwy, które znów są pieczone. W ten sposób mięso jest stale ciepłe, aromatyczne i dobrze przyrządzone.